معیارهای تاثیر گذار منظر بر هویت شهرک نفت خیز امیدیه
الموضوعات : فصلنامه علمی و پژوهشی پژوهش و برنامه ریزی شهریسید محمدکاظم موسوی نژاد 1 , فرح حبیب 2 , زهرا سادات سعیده زرآبادی 3
1 - دانشجوی دکتری، گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استاد، گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار، گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: منظر شهر, هویت شهر, شهرک نفت خیز, امیدیه,
ملخص المقالة :
منظر شهر بر زندگی مردم تاثیر بسیار دارد از نظم روحی تا فضاهای عمومی شهر جهت نیازهای مردم و از نیازهای روانی و زیباشناسانه شهر تا خلق محیط مورد نیاز گسترش ارتباطات جمعی، تسهیل فعالیت ها و مشارکتهای جمعی تاثیر میگذارد. منظر شهرهای امروز اکثرا فاقد هویتاند. افزایش ساخت و سازهای شهری، مشخص نبودن محدوده ساخت و ساز شهری، تقلیدهای کورکورانه از سبکهای معماری، گسترش انبوه سازی در سال های اخیر سبب شده است که نمای بسیاری از شهرها دچار بیهویتی و یکسانی می شود. در میان شهرهایی که واجد مناظر با هویت ویژه بوده اما به مرور زمان از میان رفته است شهرک نفت خیز امیدیه را می توان نام برد که به علت نقشی که در شکل دادن تصویر ذهنی شهروندان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی معیارهای تاثیرگذار منظر شهر در مناطق مسکونی متعلق به شرکت نفت امیدیه جهت ارتقاء هویت این محدوده می باشد. جهت دستیابی به هدف این پژوهش ابتدا به بررسی نظریات مطرح در زمینه منظر و هویت پرداخته و سپس با استفاده از روش دلفی و نظریات متخصصان رشته شهرسازی و معماری منظر ، بررسیهای میدانی و تحلیل های بدست آمده به بیان مدلی مفهومی (بومی شده) در راستای ارتقا هویت از طریق معیارهای مرتبط با منظر پرداخته شده است. در نهایت با ارائه پرسشنامه و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار Excelبیشترین میزان به مولفه مصنوع منظر و معیار زیباشناختانه آن جهت ارتقا هویت اختصاص داده شده و در نتیجه میتوان بیان توجه به مصالح، رنگ، تناسبات، عناصر تزیینی، بازشوها، محصوریت و دیگر شاخصها سبب ارتقا هویت این محدوده خواهد شد.
1- Butler, A., (2019). Changing landscape identity—practice, plurality, and power, Landscape Research, VOL. 44, NO. 3, 271–277.
2- Enache, C., & Craciun, C., (2013). The Role of the Landscape in the Identity Generation Process, Social and Behavioral Sciences, VOL 9, pp 309 – 313.
3- Stobbelaar, D., & Pedroli, B., (2010). Perspectives on Landscape Identity.
4- Ziyaee, M., (2018). Assessment of urban identity through a matrix of cultural landscapes, Cities, VOL 74, pp. 21-31.
_||_