تأثیر زاویه پلان دیواره جانبی سرریزهای کلید پیانویی ذوزنقهای در رفتار آبشستگی پاییندست
الموضوعات :علیرضا مسلمان یزدی 1 , سید عباس حسینی 2 , سهراب نظری 3 , نصرت ا... امانیان 4
1 - استادیار دانشکده مهندسی عمران، واحد مهریز، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران .
2 - استادیار دانشکده مهندسی عمران، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران .
3 - استادیار دانشکده مهندسی عمران، واحد اقلید، دانشگاه آزاد اسلامی، اقلید، ایران.
4 - دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه یزد، یزد، ایران.
الکلمات المفتاحية: آبشستگی, عمق پایاب, سرریز کلید پیانویی, مدل ذوزنقهای, دبی,
ملخص المقالة :
چکیده
مقدمه: مشکل اساسی که در پایین دست سازه های هیدرولیکی از جمله سرریزها وجود دارد، آبشستگی و حرکت مصالح بستر می باشد، یکی از انواع سرریزها، سرریزهای کلید پیانویی میباشد. با توجه به آنکه شکل هندسی سرریز بر وضعیت آبشستگی پایین دست تأثیرگذار است به همین منظور در این تحقیق، آبشستگی پایین دست سرریزهای کلید پیانو با شکل هندسی ذوزنقه ای مورد توجه بوده، مشخصات آبشستگی و نرخ تغییرات آن با تغییر زاویه دیواره جانبی سرریز مورد مقایسه قرار گرفت.
روش: بدین منظور چهار مدل آزمایشگاهی از این نوع سرریزها ساخته و در یک فلوم آزمایشگاهی در شرایط دبی های مختلف مورد آزمایش قرار گرفت. همچنین جهت بررسی تأثیر عمق پایاب بر پروفیل آبشستگی، یکی از مدلها در سه عمق پایاب متفاوت بررسی شد.
یافته ها: نتایج اندازه گیری مشخصه های آبشستگی نشان داد در سرریزهای کلید پیانو ذوزنقه ای، حداکثر عمق چاله زیر کلید خروجی ایجاد می شود و با افزایش دبی و کاهش عمق پایاب، ابعاد هندسی حفره آبشستگی در مدلهای ذوزنقه ای افزایش مییابد. همچنین در سرریزهای کلید پیانویی ذوزنقه ای، با افزایش زاویه دیواره جانبی سرریز، ابعاد هندسی چاله آبشستگی کاهش می یابد. به نحوی که در تمام دبی ها با افزایش هر 3 درجه زاویه دیواره جانبی سرریز کلید پیانویی، حداکثر عمق چاله آبشستگی به طور میانگین، 5 درصد، فاصله موقعیت مکانی حداکثر عمق چاله آبشستگی و طول دهانه چاله آبشستگی به ترتیب و به طور میانگین 8 و 3 درصد کاهش می یابد. همچنین وقتی 65% گردد این اختلاف ناچیز می شود و تفاوت معناداری در شکل حفره آبشستگی بین مدل های سرریز کلید پیانویی وجود ندارد.
_||_