برآورد عملکرد پتانسیل و خلاء عملکرد محصولات عمده زراعی در ترکیب کشت شبکه آبیاری قزوین
الموضوعات :
1 - بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.
الکلمات المفتاحية: قزوین, بوم شناسی زراعی, شکاف عملکرد, عملکرد واقعی,
ملخص المقالة :
مقدمه: با توجه به محدودیت منابع آب، افزایش بهرهوری آب برای دستیابی به امنیت آبی و امنیت غذایی اهمیت بالایی دارد. یکی از اقدامات اساسی در این حوزه، تعیین تفاوت عملکرد محصولات، بین وضع موجود و وضعیت مطلوب (پتانسیل) است.
روش: عملکرد پتانسیل محصول زراعی از پارامترهایی است که با محاسبه آن میتوان خلاء عملکرد را بدست آورد و بر اساس عوامل تأثیرگذار در تولید، به مدیریت منابع آب و خاک پرداخت. در این پژوهش عملکرد پتانسیل محصولات عمده زراعی در ترکیب کشت شبکه آبیاری دشت قزوین به روش بومشناسی زراعی تعیین شده است.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد خلاء عملکرد در ترکیب کشت محصولات عمده زراعی دشت قزوین، 3339 (کیلوگرم در هکتار) بوده است. همچنین میانگین خلاء عملکرد با توجه به ترکیب کشت، خلاء عملکرد هر محصول و سطح تحت کشت محصولات در شبکه آبیاری دشت قزوین، 23/26 درصد بوده است. نتایج برآورد عملکرد پتانسیل در سطح شبکه آبیاری دشت قزوین نشان دهنده آن است که همه محصولات به سطح عملکرد قابل حصول (75 تا 85 درصد عملکرد پتانسیل) نرسیده و در محصولاتی مانند چغندر قند، گوجهفرنگی و یونجه خلاء عملکرد زیادی وجود داشته است. همچنین یافتههای تحقیق نشان داد خلاء عملکرد محصول استراتژیک گندم در سطح شبکه آبیاری دشت قزوین به میزان 1502 کیلوگرم بر هکتار (25 درصد) بوده است.
نتیجهگیری: یکی از مهمترین دستاوردهای محاسبه عملکرد پتانسیل، به دست آوردن اختلاف عملکرد در محصولات مختلف در منطقه میباشد. با استفاده از چنین دادههایی میتوان مدیریت کشاورزی محصولات مختلف در یک منطقه را ارزیابی نموده و در نهایت اولویت کشت هر محصول را تبیین کرد. کمیسازی ظرفیت تولید هر هکتار از مزارع برای تصمیمگیری، پژوهشها، توسعه و سرمایهگذاری و برای کمک به کشاورزان محلی در تصمیم گیریهای مزرعهای مورد نیاز است. در این راستا آنالیز خلاء عملکرد، تخمین کمی از امکان افزایش در ظرفیت تولید برای یک ناحیه مشخص را فراهم میآورد در چنین شرایطی شاید بهتر باشد بهعنوان گام نخست، شکاف میان عملکرد واقعی در یک منطقه با عملکرد سهلالوصول (عملکردی که کشاورزان پیشرو منطقه به آن دست یافتهاند) کاهش یابد. توفیق در این زمینه علاوه بر بهبود عملکردهای هر منطقه، مطمئناً تأثیر به سزایی در زمینه اقتصاد تولید و صرفهجویی آب به همراه خواهد داشت.