اثر مدیریت مصرف آب در پاییندست بر روی بهرهبرداری بهینه از مخازن سدها (مطالعه موردی: سد جره)
الموضوعات :مجید موسوی 1 , حسام سیدکابلی 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دزفول، ایران
2 - دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، دزفول، ایران
الکلمات المفتاحية: بهینه سازی, بهره برداری از سد, ضریب بهره وری, سد جره, مدیریت مصرف آب,
ملخص المقالة :
مقدمه: مدیریت مصرف آب و بهرهبرداری بهینه از مخازن، از چالشهای مهم توسعه پایدار در مناطق خشک و نیمهخشک جهان میباشند. همواره افزایش بهرهوری آب مصرفی به عنوان یک راهکار سازگاری با شرایط خشکسالی و افزایش تقاضا به دلیل رشد روزافزون جمعیت شناخته میشود. با این حال بررسی تاثیر افزایش بهرهوری مصرف آب بر روی بهرهبرداری از مخازن به عنوان یک ابزار مدیریتی کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
روش: از اینرو در این تحقیق تأثیر افزایش بهرهوری آب کشاورزی در بهرهبرداری بهینه از سد جره به عنوان یک منطقه مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا یک تابع هدف براساس ضریب بهرهوری برای بهینهکردن میزان رهاسازی و ذخیرهسازی آب در سد جره توسعه داده شد. سپس با در نظرگرفتن چهار سناریوی مختلف بهرهوری آب شرایط بهرهبرداری از مخزن در دو وضعیت فعلی و بهینه بررسی گردید.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که افزایش ضریب بهرهوری تا 5/0 منجر به افزایش 10 درصدی قابلیتاطمینان و کاهش 28 درصدی آسیبپذیری خواهد شد. همچنین با ثابت فرضکردن عملکرد مخزن نسبت به دوره پایه، با افزایش 17 درصدی راندمان مصرف پاییندست، رشد 7/46 درصدی در درآمد ناخالص منطقه دور از انتظار نیست.