بررسی تاثیر نسبت CaO/MgO برساختار و خواص نهایی بدنههای کاشی دیوار در پخت سریع با استفاده از منابع اولیه تالک زنجان و کربنات کلسیم عباس آباد
الموضوعات : فصلنامه علمی - پژوهشی مواد نوینغلامرضا خلج 1 , ابوالحسن نجفی 2 , امیرحسین محمودحسینی 3
1 - گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
2 - گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران.
3 - گروه علم و مهندسی مواد، دانشکده فنی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی، قزوین، ایران
الکلمات المفتاحية: دیلاتومتری, استحکام خمشی, جذب آب, انبساط حرارتی, انقباض پخت, کاشی دیوار,
ملخص المقالة :
چکیده مقدمه: در این پژوهش تاثیر همزمان CaO و MgO به عنوان اصلیترین اکسیدهای فعال کننده واکنشها در حین پخت سریع کاشیهای سرامیکی بر مسیر تحولات و تشکیل فاز مفید آنورتیت و کاهش فاز مخرب ژلنیت مطالعه شد. روش: کربنات کلسیم به عنوان منبع تامین اکسید CaO و پودر تالک به عنوان منبع تامین کننده MgO انتخاب شدند. آمیزها پس از شکل دهی با پرس، عملیات حرارتی شده و بدنه ها زینتر شدند. برای ارزیابی سازو کار تشکیل محصول از روش های آنالیزXRD، Dilatometery و SEM/FESEM استفاده گردید. فازهای بدنه های ساخته شده به وسیله آزمون پراش اشعه ایکس شناسایی شدند. از طریق نرم افزار Maud درصد وزنی فازهای تشکیل دهنده محاسبه شد. یافته ها: بررسی ها نشان داد که با کاهش نسبتCaO/MgO، درصد وزنی فاز آنورتیت روند افزایشی داشت. همین طور با کاهش نسبتCaO/MgO ضریب انبساط حرارتی روند کاهشی پیدا کردند. به طوریکه کمترین ضریب انبساط حرارتی (6-10×75/7 واحد بر درجه سانتیگراد) گزارش شد. بررسی های ریزساختاری نشان داد که با ریزدانه کردن منابع اولیه کربنات کلسیم و تالک، فاز مضر ژلنیت از ریزساختار نهایی حذف و فاز آنورتیت (تا 10% وزنی) بیشتر شد. همین طور فاز آنورتیت رشد بیشتری کرده است. نتیجه گیری: در تحقیق حاضر، با توجه به ارتباط مستقیم خواص نهایی با مواد اولیه، ریزساختار نهایی، فازهای تشکیل شده، تحولات ریزساختاری و مسیر انجام این تحولات، بدنه های گوناگونی از منابع مختلف و رایج تهیه شد و هریک به طور جداگانه مورد مطالعه قرار گرفت و در آخر نسبت بهینهCaO/MgO، با در نظر گرفتن ویژگی های فیزیکی، مکانیکی و ریزساختاری در بدنه ها مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
_||_