بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید و عصاره گیاهان دارویی اسپند و چای بر انتقال مکانیکی ویروس موزاییک خیار
الموضوعات : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
مسعود رحمانیان
1
(دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران.)
کاوس ایازپور
2
(استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، جهرم، ایران.)
الکلمات المفتاحية: سالیسیلیک اسید, خیار, ویروس موزاییک خیار, اسپند, چای سیاه, چای سبز,
ملخص المقالة :
ویروس موزاییک خیار (Cucumber Mosaic Virus, CMV) از مهمترین ویروسهای آلوده کننده مزارع کدوئیان در سراسر جهان و ایران میباشد. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلولپاشی با عصاره گیاهان دارویی، سالیسیلیک اسید و آب بر مقاومسازی گیاه خیار نسبت به ویروس موزاییک خیار، در شرایط گلخانه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم در سال 1394 به اجرا درآمد. این آزمایش در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با 6 تکرار انجام گرفت. هر تکرار شامل یک گلدان با 2 گیاه بود. تیمارها شامل محلولپاشی گیاهچههای سه برگی با عصارههای آبی گیاه دارویی اسپند، گیاهان چای سیاه و سبز، سالیسیلیک اسید 02/0 درصد و آب مقطر بودند. پس از انجام تیمارها، تمامی تیمارها با عصاره گیاه آلوده به ویروس موزائیک خیار مایهزنی و به مدت یک ماه بررسی شدند و تعداد گیاهان دارای علایم ویروسی شمارش و ثبت گردید. نتایج تجزیه واریانس دادهها در ارتباط با اثر تیمارهای محلولپاشی بر کنترل ویروس موزاییک خیار و درصد آلودگی، در سطح احتمال یک درصد معنیدار گردید. نتایج مقایسه میانگین دادهها در ارتباط با اثر تیمارهای محلولپاشی شده بر درصد آلودگی به ویروس موزاییک خیار نشان داد که گیاهان محلولپاشی شده با عصاره اسپند، سالیسیلیک اسید، عصاره چای سیاه، چای سبز و آب مقطر به ترتیب 25، 3/33، 3/58، 7/66 و 33/88 درصد آلودگی را نشان دادند. براساس نتایج این تحقیق میتوان عنوان کرد که با کاربرد عصاره گیاه اسپند و سپس سالیسیلیک اسید به صورت محلول پاشی در ابتدای رشد گیاه، میتوان بیماری موزاییک خیار را تا حد زیادی کنترل کرد.
_||_