تجزیه و تحلیل بهرهوری عوامل تولید در صنعت طیور مرغ گوشتی«مطالعه موردی: استان گیلان»
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیمحمدکریم معتمد 1 , شیوا پورکند 2
1 - دانشیار توسعه روستایی دانشگاه گیلان
2 - کارشناس ارشد توسعه روستایی دانشگاه گیلان
الکلمات المفتاحية: تابع تولید, مرغ گوشتی, کارایی فنی, بهرهوری,
ملخص المقالة :
علی رغم افزایش واحدهای مرغداری در سالهای اخیر، تولیدات این بخش رشد متناسب با پتانسیل موجود را نداشته است. در این راستا عواملی همچون بهرهوری پایین عوامل تولید، عدم کارایی واحدهای تولیدی و ضعف مدیریت نقش داشته و تحقیق حاضر با هدف تجزیه و تحلیل بهره وری تولید در ارتباط با واحدهای مرغ گوشتی استان گیلان در سال 89-88 انجام شد. نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از تخمین تابع لگاریتمی تولید، نشان داد که چهار عامل دان، نیروی کار، بهداشت و جوجه ی یک روزه تاثیر معنیداری بر تولید داشته و در بین این عوامل، دان طیور با داشتن بالاترین ضریب(22/64%) موثرترین و بعد از آن جوجه ی یک روزه با ضریب 24% و سایر عوامل در مراتب بعدی اهمیت قرار دارند. تحلیل بهرهوری جزئی عوامل تولید، از دیگر اهداف این تحقیق بود که در این رابطه مشخص گردید بهرهوری متوسط و نهایی عامل دان، به ترتیب 38 و 24% واحد، بهرهوری متوسط و نهایی نیروی کار، به ترتیب 003/0 و 00027/0 واحد، بهرهوری متوسط و نهایی جوجه ی یک روزه به ترتیب 0015/0 و 00043/0 واحد، بهرهوری متوسط و نهایی عامل بهداشت و درمان به ترتیب 003/0 و 00024/0 واحد بود. در محاسبه ی میزان استفاده از نهادهها(نحوه ی تخصیص بهینه ی عوامل تولید)، مشخص شد که میانگین این مقدار برای دان 54/1، برای نیروی کار 00027/0 و برای جوجه ی یک روزه 0003/0 بود. به منظور آگاهی از کارایی واحدها در استفاده از نهادهها، اقدام به محاسبه ی کارایی فنی واحدها گردید که متوسط کارایی واحدها 90% به دست آمد. بدین معنی که به طور متوسط، واحدها در استفاده از نهادهها به صورت فیزیکی 90% کارا بودهاند