ارزیابی اثرات رفاهی تغییرات موجودی بازار انواع روغن های خوراکی در ایران
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سیامک نیک مهر
1
(دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز.)
عباس عبدشاهی
2
(استادیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان.)
عباس میرزایی
3
(دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز.)
الکلمات المفتاحية: ایران, اثرات رفاهی, سیستم تقاضای نسبتا ایده آل معکوس درجه دوم, روغن های خوراکی, خانوارها,
ملخص المقالة :
دانههای روغنی بعد از غلات بهعنوان دومین منبع تامین انرژی در تغذیه انسان مطرح میباشند. در میان اجزای پنجگانه مواد غذایی، روغن و چربیها به دلیل تامین فشردهترین منبع انرژی و ویتامینهای محلول در چربی و ارزش غذایی بالایشان از اهمیت ویژهای برخوردار میباشند. در مطالعه حاضر تقاضای خانوار برای مهمترین روغنهای خوراکی شامل روغن زیتون، سویا، ذرت و آفتابگردان در ایران در دوره زمانی 1369-1391 بررسی گردید. همچنین اثرات رفاهی تغییرات میزان موجودی بازار آنها مبتنی بر مقدار، مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور از سیستم تقاضای تقریبا ایدهآل معکوس درجه دوم (IQUAIDS) استفاده شده است. نتایج بهدست آمده نشان داد که تمامی روغنهای خوراکی دارای کشش خود مقداری منفی هستند و روغنهای سویا و زیتون به ترتیب دارای بیشترین و کمترین کشش خود مقداری میباشند. در پایان، میزان تغییرات رفاه ناشی از کاهش 10، 25 و50 درصدی موجودی بازار روغن آفتابگردان بیشترین تاثیر را بر روی رفاه خانوارها در میان سایر روغنها دارد. بنابراین در میان روغنهای موجود، روغن آفتابگردان از اهمیت بالایی در سبد خانوار برخوردار است.
_||_