بهینهسازی جیره دام با تأکید بر کاهش انتشار گازهای گلخانهای: مطالعه موردی یک واحد پرورش صنعتی گاوهای شیری هلشتاین در ساری
الموضوعات :
فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
زهرا رشید سنچولی
1
,
سید علی حسینی یکانی
2
,
فاطمه کشیری کلائی
3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3 - استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
تاريخ الإرسال : 07 الأحد , رمضان, 1440
تاريخ التأكيد : 21 الأربعاء , ربيع الثاني, 1441
تاريخ الإصدار : 09 الأحد , رجب, 1445
الکلمات المفتاحية:
برنامهریزی ریاضی,
اهداف زیستمحیطی,
کمینهسازی هزینه,
گاوهای هلشتاین,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: گرمایش زمین و نقش گازهای گلخانهای در ایجاد آن، یکی از موضوعات مهم مورد بررسی در بسیاری از مطالعات داخلی و خارجی میباشد. از جمله عوامل ایجاد کننده این گازها، فعالیتهای دامپروری است. دو روش عمده انتشار این گازها از دام از طریق دفع مدفوع و نیز دفع گازهای رودهای میباشد. در مطالعه حاضر، علاوه بر تعیین جیره بهینه گاوهای شیری مبتنی بر هدف حداقلسازی هزینه جیره، جیرهی بهینهای در راستای کاهش انتشار گازهای گلخانهای نیز تعیین و نتایج آنها مورد مقایسه قرار میگیرد.
مواد و روشها: در این مطالعه، بهمنظور تعیین جیره بهینه سازگار با اهداف زیستمحیطی برای گاوهای شیری نژاد هلشتاین با وزن 600 کیلوگرم و تولید متوسط 30 کیلوگرم شیر در روز در یک واحد گاوداری صنعتی در ساری و مقایسه آن با جیره بهینه حاصل از الگوهای متعارف تعیین جیره که مبتنی بر کمینهسازی هزینه جیره بوده اند، دو الگوی برنامهریزی ریاضی حل شد.
یافتهها: طبق نتایج به دست آمده در شرایط تعیین جیره بهینه مبتنی بر هدف بر کمینهسازی هزینههای جیره، تفاله چغندر، سبوس گندم، کاه گندم و جو به ترتیب با مقادیر (825/15)، (912/7)، (912/7) و (723/7) کیلوگرم در روز، بیشترین سهم را از آن خود میکنند. بهمنظور کاهش انتشار گازهای گلخانهای در سناریوهای مختلف هزینه، موادی مانند سیلوی ذرت، تفاله چغندر و سبوس گندم سهم بالاتری نسبت به سایر مواد دارند. جو و کاه گندم نیز از موادی بوده که برای کاهش بیشتر گازهای گلخانهای در جیره کاهش مییابند. برمبنای نتایج، بهمنظور کاهش 6/26 درصدی در انتشار گازهای گلخانهای لازم است هزینهای در حدود 20 درصد بالاتر از هزینه حاصل از مدلهای متعارف صرف نمود.
بحث و نتیجهگیری: در مجموع میتوان گفت استفاده از مدلهای متعارف تعیین جیره که مبتنی بر کمینهسازی هزینه جیره هستند و عدم توجه به کاهش تبعات زیستمحیطی نظیر انتشار گازهای گلخانهای، منجر به انتخاب جیرهای نامناسب از بعد زیستمحیطی میشود.
المصادر:
1. Norozi R, Khosravi M. Methane greenhouse gas fountains and wells and its role in global warming. Proceedings of the Fourth International Congress of Geographers of the Islamic World; 2009.
3. Amiri MJ, Islamian SS. The effect of greenhouse gases on society, environment, health, agriculture and climate change and ways to reduce it. Regional Conference on Agriculture, Axis of Growth and Development; 2008.
5. IPCC. Climate change 2014: Impacts, adaptation, and vulnerability. Part A: Global and sectoral aspects. Intergovernmental Panel on Climate Change; 2014.
7. Dehghan A. Third national climate change report to the secretariat of the convention. The third part of the greenhouse gas reduction policies of the agricultural sub-sector. Third National Climate Change Report. Environmental Protection Agency; 2014.
9. Moradi A, Aminian M. Iran's greenhouse gas emissions in 2010. Journal of Transmission of Science. 2012; 3(1): 55-9.
11. Jaefarnia M, Esmaeili A. Investigating the relationship between the productivity and environmental contamination of calf fattening in Shiraz. Knowledge of Agriculture and Sustainable Production. 2013; 23(4-1): 41-9.
13. Adavi Z, Nemati M, Khorvash M. Investigating the role of industrial livestock in methane production and reduction strategies. The first National Conference on the Environment of Payame Noor University; 2014.
15. Motallebi M, Kohansal M. Application of interaetive multi objective goal programming model for determining the diet of dairy cattle in accordance with economic and environmental criteria. Journal of Agricultural Economics (Economics and Agriculture). 2002; 1(3): 67-82.
17. Yaghoti Khorasani M, Bakhshode M. Determine the optimal composition of dairy cow diets by fuzzy planning: Case study. Journal of Agricultural Economics 2007; 2(1): 103-17.
19. Moraes L, Fadel J, Castillo A, Kebreab E. Greenhouse gas mitigation opportunities in California agriculture. Minimizing diet costs and enteric methane emissions from dairy cow. Nicholas Institute for Environmental Policy Solutions Report; 2014.
21. White R, Brady M, Capper JL, Johnson KA. Optimizing diet and pasture management to improve sustainability of U.S. beef production. Agricultural Systems. 2016; 130:1–12.
23. Hawkins J, Weersink A, Wagner-Riddle C, Fox G. Optimizing ration formulation as a strategy for greenhouse gas mitigation in intensive dairy production systems. Agricultural Systems. 2015; 137:1–11.
25. Podkowka Z, Cermak B, Podkowka W, Broucek J. Greenhouse gas emission from cattle. De Gruyter. 2016;34(1):82–8.
26. EPA. Interactive units converter. Environmental Protection Agency; 2014.
28. IPCC. IPCC guidelines for national greenhouse gas inventories, vol.4. agriculture, forestry and other land use. Intergovernmental Panel on Climate Change. Hayama. Japan; 2006.
29. NRC. Nutrient requirements of beef cattles seventh revised ed. National Research Council. National academies press, Washington.D.C; 2000.
31. IPCC. Change in atmospheric constituents and in radiative fprcing.in: Climate Change 2007: the physical science basis. Contribution of working group I to the fourth assessment report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.: Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University press, Cambridge, Uk and New York; 2007.
_||_