ارزیابی کشاورزی پایدار و اثرات آن در حفاظت از منابع آب و خاک (مطالعه موردی: بخش حمیل شهرستان اسلامآباد غرب)
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
اشکان شفیعی
1
(دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران)
آئیژ عزمی
2
(دانشیار، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران)
الکلمات المفتاحية: کشاورزی پایدار, فرسایش خاک, عوامل اقتصادی و اجتماعی, سلامت زیستمحیطی,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: یکی از ضرورتهای مهم توسعه پایدار، نظام کشاورزی پایدار است. نظامی که منابع طبیعی و محیط زیست را فدای تولید و رشد اقتصادی نکند. در این راستا هدف تحقیق حاضر بررسی توسعه کشاورزی پایدار در حفاظت منابع آب و خاک در روستاهای بخش حمیل از توابع شهرستان اسلامآباد غرب میباشد.
مواد و روشها: بر اساس روش کوکران، 353 نفر از خانوارهای بخش حمیل به عنوان حداقل نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند و با توزیع پرسشنامههای محقق ساخته میان آنها به گردآوری اطلاعات مورد نیاز پرداخته شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات مکتسبه از آزمون رگرسیون چندگانه، تحلیل عاملی، آزمون T مستقل و تحلیل خوشهای بهره برده شد.
یافته ها: براساس نتایج رگرسیون چندگانه بین شاخصهای توسعه پایدار روستایی و حفاظت از منابع ارتباط معناداری وجود دارد و بُعد اقتصادی با ضریب بتای 798 بیشترین تأثیر را دارد. همچنین میزان همبستگی عاملهای مورد بررسی با حفاظت از منابع آب و خاک مثبت و بالا بدست آمد. تحلیل خوشهای وT مستقل انجام گرفته نشان داد که 19 روستا براساس متغیرهای کشاورزی پایدار در شرایط مناسب و 47 روستا در شرایط نامناسب قرار دارند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست امده برنامهریزان توسعه باید با رفع موانع اقتصادی از تخریب منابع طبیعی به ویژه منابع آب و زمین جلوگیری کنند. لذا پیشنهاد میشود 47 روستای ناپایدار بخش حمیل از نظر شاخصهای اقتصادی بررسی و با ایجاد اشتغال و معیشت متنوع جهت کاهش فشار و تخریب منابع در این مناطق اقداماتی انجام شود.
https://dorl.net/dor/20.1001.1.20085745.1394.26.1.8.2
[DOI:10.22059/ijaedr.2018.252301.668565]
https://doi.org/10.1016/j.agee.2008.11.018
12.Khanal, U., Wilson, C., Rahman, S., Lee, B. L., & Hoang, V. N. (2021). Smallholder farmers’ adaptation to climate change and its potential contribution to UN’s sustainable development goals of zero hunger and no poverty. Journal of Cleaner Production, 281, 124999.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124999
https://doi.org/10.3390/su131910505
https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105638
[DOI: 10.22034/jeds.2022.50621.1623]
19. Spencer, J. (2021). The sustainable development goals. In Design for Global Challenges and Goals (pp. 12–25). Routledge. https://www.taylorfrancis.com chapters/edit/10.4324/9781003099680-3/sustainable-development-goals-jak-spencer
https://sid.ir/paper/1055662/en
https://doi.org/10.1016/j.gecco.2021.e01974
_||_