اثرات نامتقارن منابع فشارهای تورمی بر قیمت مواد غذایی و غیرغذایی در استانهای ایران: کاربردی از رگرسیونهای چندکی
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیداود محمودی نیا 1 , زهرا امیری پورابراهیم آباد 2
1 - عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان
2 - میدان امام خمینی دانشگاه ولی عصر(عج)، دانشکده علوم اداری و اقتصاد
الکلمات المفتاحية: قیمت مواد غذایی, قیمت مواد غیرغذایی, تولید ناخالص داخلی, تسهیلات بانکی, رگرسیون چندکی,
ملخص المقالة :
حفظ سطح ثابت نرخ تورم به یکی از اهداف اصلی اقتصاد کلان ایران تبدیل شده است و بنابراین عوامل موثر در ایجاد این فشار تورمی باید به درستی شناسایی و با آنها مقابله شود. به این ترتیب در این مطالعه سعی میشود برای فهم صحیحتر تورم کل، هر کدام از مولفههای اصلی تورم کل یعنی تورم قیمت مواد غذایی و تورم قیمت مواد غیرغذایی در سطح استانهای کشور بررسی شوند. نتایج حاصل از برآورد مدلها گویای این است که متغیرهایی همچون تولید ناخالص داخلی، نرخ اشتغال، صادرات، هزینه تولید محصولات کشاورزی و تحریمهای اقتصادی تاثیری مثبت و معنادار اما متغیرهایی همچون نسبت تسهیلات به سپرده و مالیات بر کالاها و خدمات تاثیری منفی و معنادار در تمام چندکهای توزیع دارند. همچنین نتایج نشان میدهند که شدت اثرگذاری متغیرها در طول توزیع تغییر میکند به عنوان نمونه متغیرهای تولید ناخالص داخلی، مالیات بر کالاها و خدمات و هزینه تولید محصولات کشاورزی در رژیم بالا و صادرات در رژیم پایین توزیع قیمت مواد غذایی بیشترین اثرگذاری را داشتهاند .