تأثیر درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی بر امنیت غذایی در ایران (رهیافت خودرگرسیونی با وقفههای توزیعی)
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیارسلان بی نیاز 1 , حمید محمدی 2
1 - دانشجوی دکتری زابل و عضو هیات علمی اقتصاد کشاورزی دانشگاه پیام نور ،ایران
2 - استادیار اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابل
الکلمات المفتاحية: ایران, امنیت غذایی, بخش کشاورزی, درجه بازبودن تجارت, روش ARDL,
ملخص المقالة :
با توجه به اهمیت بخش کشاورزی در تولید، اشتغال و ایجاد امنیت غذایی، کشورهای گوناگون جهان اعم از توسعه یافته و یا در حال توسعه، از راههای گوناگون این بخش را مورد حمایت قرار میدهند. در این مطالعه اثر درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی بر امنیت غذایی کشور در چارچوب الگوی خودرگرسیونی با وقفههای توزیعی در دوره زمانی 1392-1378 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه حاکی از وجود اثر مثبت درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی بر شاخص امنیت غذایی کشور در دوره مورد بررسی است. بر این اساس، به ازای افزایش یک درصدی درجه بازبودن تجارت بخش کشاورزی، مقدار شاخص امنیت غذایی 21/0 درصد در بلندمدت افزایش خواهد داشت. لذا، اعمال سیاستهایی در راستای افزایش حجم تجارت، بویژه افزایش تولید با استفاده از فناوریهای متناسب منطقه، صادرات محصولات بخش کشاورزی و حمایت از تولیدکنندگان این بخش بمنظور کاهش هزینههای تولید و افزایش کیفیت و بهرهوری ضروری است. همچنین، افزایش تمایل به سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخش کشاورزی و گسترش صنعت بیمه محصولات کشاورزی برای کاهش ریسک و نااطمینانی و تشویق کشاورزان در راستای تولید بیشتر و بهتر محصولات و افزایش حاشیه امنیت غذایی، اجتناب ناپذیر است.
Abebaw, D., Yibeltal, F., & Belay, K., (2010). The impact of a food security program on household food consumption in Northwestern Ethiopia: A matching estimator approach, Food Policy 35 (2010) 286–293.
-Aggarwal, P.K., Joshi, P.K., Ingram, J. S. I., & Gupta, R.K. (2004). Adapting food systems of the Indo-Gangetic plains to global environmental change: key information needs to improve policy formulation. Environ. Sci. Policy 7, 487–498.
-Ahmad, Sh., Siddique Javed, M., & Ghafoor, A. (2004). Estimation of Food Security Situation at Household Level in Rural Areas of Punjab, International Journal of Agriculture & Biology, 6(3), 483-487
-Bashir, M. Kh., Schilizzi, S. & Pandit, R. (2012). Food security and its determinants at the cross roads in Punjab Pakistan. Working Paper 1206, School of Agricultural and Resource Economics, http://www.are.uwa.edu.au.
-Bigman, D. (1993). The measurement of food security, In: Berck, P/ Bigman, D (eds.1993): Food security And Food Inventories, In Developing Countries, Wallinford: CAB International, 238-251.
-Bruinsma, J. (2003). World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective. Earthscan Publications Ltd., London.
-Caglayan, E., & Dayioglu, T. (2011). Comparing the Parametric and Semiparametric Logit Models: Household Poverty in Turkey, International Journal of Economics and Finance, 3(5), 197-207.
-del Ninno, C., & Dorosh, P. A., & Kalanidhi, S. (2007). Food aid, domestic policy and food security:
Contrasting experiences from South Asia and sub-Saharan Africa, Food Policy 32, 413–435.
-Cakmak, E. H. (2003). Evaluation of the past and future agricultural policies in Turkey: are they capable to achieve sustainability? Department of Economics Middle East Technical University, 155-165.
-Faridi, R., & Wadood, S. N. (2010). An Econometric Assessment of Household Food Security in Bangladesh, The Bangladesh Development Studies, Vol XXXIII, September 2010, No 3.
-Gopinath, M., Mullen, K., & Gualti, A. 2004. Domestic Support to Agriculture in the European Union and the United States: Policy Developments since 1996. International Food Policy Research Institute, MTID Discussion Paper No. 75.
-Johansen, S., & Juselius, K. (1990). Maximum Likelihood Estimation and Inference on Cointegration with Applications to the Demand for Money. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 52: 169-210.
-Johanson, S. (1988). Statistical analysis of cointegration vectors, Journal of Economic Dynamics and Control, 12: 231 – 54 .
-Malik, Sh., Chaudhry, I. Sh., & Hanif, I. (2012). Analysis of Rural Poverty in Pakistan; Bi-Model Estimation of Some Selected Villages. International Journal of Humanities and Social Science, 2 (8), 73-80.
-Miller, J.C., & Coble, K. H. (2006). cheap food policy: fact or rhetoric, Food Policy, 32, 98–111.
-Orden, D., Mullen, K., Sun, D., & Gulati, A. (2004). Agricultural Producer Support Estimates for Developing Countries Measurement Issues and Evidence from India, Indonesia, China, and Vietnam. International Food Policy Research Institute, Research Report Abstract, 152, 1-140.
-Scanlan, S. J. (2004). Women, Food Security, and Development in Less-Industrialize d Societies: Contributions and Challenges for the New Century, Journal of World Development, 32 (11), 1807-1829.
-Sen, A. (1976). Poverty: an ordinal approach to measurement, Econometrics, 4, 219-231.
-Tilman, D., Cassman, K.G., Matson, P.A., Naylor, R., & Polasky, S. (2002). Agricultural sustainability and intensive production practices. Nature 418, 671–677.
-WWW.OECD.COM/ PSE/CSE database 2008
-Wang, J. (2010). Food Security, Food Prices and Climate Change in China: a Dynamic Panel Data Analysis, Agriculture and Agricultural Science Procedia 1 (2010) 321–324
-Yotopoulos, P. A. (1997). Foodsecurity, Gender And Population, United Nations Population Fund.
_||_