اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال صنایع ایران
خسرو عزیزی
1
(
ایران- تهران- دانشگاه آزاد اسلامی تهران غرب، گروه اقتصاد
)
ولی اله عبدالحسینی
2
(
دانشکده علوم انسانی -دانشگاه آزاد اسلامی -واحد فیروزکوه
)
محمود محمودزاده
3
(
دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه.، ایران
)
مهدی ادیب پور
4
(
گروه اقتصاد، واحد تهران شمال، تهران ایران
)
الکلمات المفتاحية: اشتغال, فناوری اطلاعات و ارتباطات, صنایع با کُد دورقمی, رویکرد.PMG,
ملخص المقالة :
تحول رایانهها و فناوری اطلاعات (ICT) باعث تغییرات گستردهای در صنایع و بنگاههای تجاری مختلف شده است. امروزه یک صنعت تولیدی میتواند خط تولید خود را با تعداد کمی تکنسین و مهندس هدایتکننده روباتها مدیریت کند. سازندگان قطعات بزرگ میتوانند قطعات موردنیاز صنایع را به موقع و آماده برای استفاده در خط مونتاژ تحویل دهند. با ظهور و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، متغیرهای اقتصادی دستخوش تغییرات چشمگیری شده است. ازجمله مهمترین این متغیرها اشتغال است. فناوری اطلاعات و ارتباطات ویژگیهای خاص خود را دارد که میتواند تغییرات اساسی در ساختار اشتغال ایجاد نماید. فناوری اطلاعات و ارتباطات بازار کار را تحت تأثیر قرار میدهد؛ بنابراین، بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بازار کار و اشتغال حائز اهمیت است.
هدف این پژوهش، بررسی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال با صنایع کُد دو رقمی در کشور ایران است. برای این منظور از رویکرد میانگین گروه دادههای ترکیبی و بر اساس دادههای سالانه طی سالهای 1399-1387 استفاده شد. در مدلی تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات را در کوتاهمدت و بلندمدت بر اشتغال نیروی کار در صنایع کُد دورقمی ایران آزمون شد. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که تأثیر کوتاهمدت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)و دستمزد حقیقی بر اشتغال صنایع ایران مثبت تأثیر موحودی سرمایه ودستمزد حقیقی بر اشتغال صنایع ایران مثبت و اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در بلندمدت منفی میباشد.
با توجه به اینکه کشور ایران در حال حاضر با معضل بیکاری مواجه است، میتوان برای کاهش بیکاری نگاه ویژهای به فناوری اطلاعات و ارتباطات و اشتغال داشت. بر این اساس و با توجه به وجود بیکاری زیاد در بالا در کشور بررسی اثر آن بر اشتغال ضروری به نظر میرسد و این مهم با توجه به ویژگیهای هر صنعت نیازمند توجه ویژه است. دولت باید جهت کاهش هزینههای سرمایهگذاری در توسعه تکنولوژیهای فناوری اطلاعات و ارتباطات بنگاه را حمایت مالی نماید.