تحلیل مؤلفه های مؤثر بر تولید محصولات سالم و ایجاد امنیت غذایی در مناطق روستایی شهرستان لنجان
الموضوعات :
فصلنامه علمی برنامه ریزی منطقه ای
مهدی کرمی دهکردی
1
,
زهره رحمانی فرد
2
1 - استادیار گروه توسعه روستایی، گروه مدیریت و توسعه روستایی، دانشگاه شهرکرد
2 - کارشناسی ارشد توسعه روستایی، گروه مدیریت و توسعه روستایی، دانشگاه شهرکرد
تاريخ الإرسال : 12 الجمعة , ذو القعدة, 1441
تاريخ التأكيد : 07 الأربعاء , جمادى الثانية, 1442
تاريخ الإصدار : 27 الأحد , ربيع الأول, 1444
الکلمات المفتاحية:
خانوار روستایی,
تغذیه و سلامت,
وضعیت تغذیهای,
ملخص المقالة :
کشاورزی سالم دارای نقش اساسی در توسعه پایدار و کشت ارگانیک میباشد. جمعیت جهانی رو به افزایش است که این موضوع روند افزایش نیاز به مواد غذایی را همپای جمعیت جهانی کرده است. با توجه به پیشرفت های چند دهه اخیر مصرف سالانه مواد غذایی در حدود20٪ افزایش پیدا کرده و با توجه به پیش بینیها تا ۵۲ سال آینده باید مقدار تولید محصولات غذایی در کشورهای در حال توسعه مانند ایران 100% بیشتر از تولید فعلی آنها باشد و به همین منظور پژوهش مورد نظر صورت گرفته درنهایت نتایج حاصله ارائه شد. این تحقیق بر حسب هدف کابردی، از نظر فرآیند اجرای پژوهش کمی، روش همبستگی میباشد. جامعه آماری کشاورزان شهرستان لنجان میباشد که تعداد خانوار روستاهای منتخب 4414=N نفر است و با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان حجم نمونه 353 نفر محاسبه شد و روش نمونهگیری طبقهای در این تحقیق مورداستفاده قرار گرفت. ابزار استفاده شده در این تحقیق پرسشنامه بوده که بهمنظور پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که میزان آن در گویههای مربوط به پژوهش 87 درصد میباشد. تحلیل حاصل از رگرسیون نشان میدهد که در اولین گام متغییر اقتصادی وارد معادله گردید که ضریب تعیین برای این متغییر 592/0 (592/0 = R2) بود که مقدار عددی ضریب تعیین بیانگر آن است که حدود 59 درصد از عوامل موثر بر تولید محصولات سالم و امنیت غذایی در شهرستان لنجان ناشی از تاثیر عامل اقتصادی بوده است. در گام دوم متغییر شناختی – پرورشی وارد معادله گردید که به همراه متغییر قبلی 10/75 درصد در شناسایی عوامل موثر بر تولید محصولات سالم و امنیت غذایی را تبیین کرده و در گام سوم متغییر استاندارد تولید وارد معادله شد که به همراه دو متغییر قبلی 85 درصد از عوامل موثر را صورت داده و در گامهای چهارم، پنجم و ششم به ترتیب متغییرهای نهادی، نهادههای کشاورزی و فرهنگی – اجتماعی وارد معادله شدند. پس از وارد کردن متغییر هفتم عملیات متوقف گردید. در مجموع شش عامل به عنوان متغییر مستقل 40/97 (974/0 = R2) درصد از تغییرات متغییر مولفههای موثر در تولید محصولات سالم و امنیت غذایی را در شهرستان لنجان پیشبینی میکنند.
المصادر:
Asgarerad, M, (2020): Food safety indicators in organic production and agricultural health. Second International Conference and Sixth National Conference on Organic and Conventional Agriculture, pp: 1-11.
Adalja A and Lichtenberg E, (2018): Produce growers’ cost of complying with the Food Safety Modernization Act. Food Policy, 74, pp:23-38.
Biggs, E.M. Bruce, E. Boruff, B. Duncan, J.M.A. Horsley, J. Pauli, N., McNeill, K. Neef, A., Van Ogtrop, F., Curnow, J., Haworth, B., Duce, S., and Imanari, Y, (2015): Sustainable development and the water–energy–food nexus: A perspective on livelihoods. Environ Sci Policy, 54. Pp: 389–397.
Bashir, M.K. Schilizzi, S. Pandit R, (2012): The Determinants of Rural Household Food Security for Landless Households of the Punjab, Pakistan. University of Agriculture, Faisalabad, Pakistan.
Bhalla, G. Handa, S. Angeles, G. Seidenfeld , D, (2018): The effect of cash transfers and household vulnerability on food security in Zimbabwe, 74,pp: 82-99.
Bazrafshan, Javad., Tolabi nejad, Mehrshad and Sadeghi, Khadeje (2017). Analysis of the Relationship Between Sustainable Land Management and Crop Yield and Evaluating Its Effects on Food Security of Households in Rural Eastern Miyankooh (Poldokhtar City). 8(2), 346-363.
Barrientos A. (2017): Design and rural context in antipoverty transfers: Implications for programme outcomes. Global Food Security. 12, pp:103-108.
Cfs, (2012): Coming Terms with Food Security, Nutrition Aecurity. Food Security and Nutrition, Food and Natrition Security, Available at.
Campbell, CC, (1991):Food Insecurity: A Nutritional Outcome or a Predictor Variable? The Journal of Nutrition, 12 (3), pp: 408-15.
Djazayery, A, Pourmoghim, M, and Omidvar, N, (1999): Assessment and Comparison of Food Security and Nutrient Intake among High School Girls from Two Areas in North and South of Tehran. Iranian Public Health J. pp:1-4.
FAO, IFAD, WFP, (2015). The State of Food Insecurity in the World 2015. FAO, USDA, 1982. Food.
Faramarzi, Tahere., Jonidi Jafari , Ahmad., .Dehghani ,Somaye., Mirzabeygi, Maryam., Naseh, Monire and Rahbar Arasteh, Homeyra (2011). A survey on Bacterial Contamination of Food Supply in the West of Tehran..Journal of Fasa University of Medical Sciences. The second year. 1, 1-12.
Fayazneya, F, (2020): The role of sustainable agriculture in healthy crop production and environmental protection. Fourth International Conference on New Findings in Agricultural Sciences, Natural Resources and Environment, Pp:2962.
Gomeini, Davod., Amini, Abas., ghader marzi, Hamed and Tavakoli, Jafar (2015). Food security and its implications on rural areas. 7(24), 113-130.
R, Schoeneberger, H, Pfeifer, H, and Preuss, H-J, (2000): The Four Dimensions of Food and Nutrition Security: Definitions and Concepts. SCN New,20. Pp: 5-20.
Hosseini, Saftar., Pakravan, Mohamad reza., Etghye, M (2017). The impact of the targeted subsidies policy on household food security in urban areas in Iran. Cities. 63, 110-117.
Isfahan Agricultural Statistics Yearbook. (2017). http://stat.mpo-es.ir/
Jahanbakhsh, Esmaiel., Haghighatian, Mansur., Ravanmehr, Farank and Hossein Pour, Kobra (2013). Association between the Social Support and Quality of Life of Patients with Multiple Sclerosis in Isfahan, Iran. Health System Research. 9(4), 403-411.
Kolahdooz, FN., and M., (2012): Report of a National Survey: Food Security Information and Mapping System in Iran. Pp: 12-36.
Makki Abadi, Fateme., Lashkar.Ara, Farhad and Mir Damadi, Mehdi (2016).The Organic Farming's Capabilities in Improving Food Security from the Viewpoint of Agricultural Experts in Agriculture Organization in Tehran province . 9(2), 11-20.
Moradi Bollardie Eshagh (2016). Explaining food security in rural households. 4th National Conference of Student Scientific Associations in Agriculture. Natural Resources and Environment. 1-11.
Muraoka, R. Jin, S and T.S. Jayne, (2017): Land access, land rental and food security: Evidence from Kenya : Evidence from Kenya. Land Use Policy. DOI: 10.1016/j.landusepol.2017.pp:10.045.
Pozza, L. and Field, D, (2020): The science of Soil Security and Food Security. Soil Security. 1, 100002.
, A (2004). Investigating the food security situation in Iran (conditions and challengesExisting, capital trends Deposition). 259,36-47.
Piab, M. Dorosti motlagh, A. Ashrafiyan, M, R. Rostami; seyasi; F, Ahmadi, M, (2011): A survey on the relationship between household food security status and depression in mothers with primary school children living in the city of Ray in 2010. Iranian Journal of Epidemiology, 8(1),pp: 44-37.
Poorghasem, Fateme., Pourjavid, Suheula and Alibeigi, Amir hossein. (2013). Factors Affecting Nutritional Status of Rural Households in Kermanshah Township. Journal of Rural Research. 4(2), 347-364.
RahimiMoghadam, Sajad., Damghani, Majed., Akbarpour, Maryam., Sjadian, Masud and Rafiee Sadr, Nasren (2015). Review and Nutrition of Food Security in Poldokhtar County, Ecological Agriculture. 5(2), 97-89.
Rana SS, (2014):Organic Farming. Retrieved From: http://hillagric.ac.in/edu/coa/ .agronomy/lect/agron-3610/TeachingManual-Organic-Farming-SSR.pdf.
Razavi, Hasan., Taheri, Mehdi and Roknodin Eftekhri, Reza (2014) . Evaluation of organic agriculture development place in rural areass, case study: producers of intransition and certified products. 6(1), 27-45.
Sinyolo, S. Mudhara, M and Wale, E, (2014): Water security and rural household food security: empirical evidence from the Mzinyathi district in South Africa, 4,pp: 483–499.
Shamah-Levy,T. Mundo-Rosas,V. Margarita, M . De la Vega,F. Luiselli-Fernandez,C ,(2017): Food security governance in Mexico: How can it be improved.14,pp:73-78.
Stavropoulou, M. Holmes,R. Jones,N, (2017): Harnessing informal institutions to strengthen social protection for the rural poo,.10, pp:73-79.
Schouten,G. Vellema,S. Vink,M, (2018): Institutional diagnostics for African food security: Approaches, methods and implications,11,pp: 1-16.
See, L., Fritz, S., You, L., Ramankutty, N., and Herrero, M, (2015): Improved global cropland data as an essential ingredient for food security, Global Food Security, 4, pp:37-45.
Savari, M. Shabanali Fami, H. Daneshvar Ameri, Z, (2014): Analysis Situation Food Security and Factors Affecting Thereon in the Rural Society City of Divandarreh. Journal of Rural Research, 5(2),pp: 311-332.
Trefry, A. John, P. Cundill, G, (2014): Culture and food security: a case study of homestead food production in South Africa, 4, pp:555-565.
US Department of Agriculture, (2008): Food Insecurity in United States. http //:www.ers.usda.gov/Briefing/ Foodsecurity.
Willre, H and Lernoud, J, (2015): The world of organic agriculture: Statistics and emerging trends 2015. Bonn: Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) and International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).
Yao, Y. and Martinez-Hernandez, Yang, A, (2018): Modelling nutrient flows in a simplified local food-energy-water system. Resources, Conservation and Recycling, 133,pp:343-353.
Zera' at Kish, S and Kamaei, Z, (2017): Factors Affecting Food Security of Rural Farming Households in Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad Province of Iran. Journal of Food Technology and Nutrition, 14(2),pp: 77-86.
Zhou, D., Shah, T., Ali, S., Ahmad, W., Ud din, I., Llyas, A, (2017): Factors affecting household food security in rural northern hinterland of Pakistan, 65, pp:1-11.
_||_