رتبه بندی اولویتهای سرمایهگذاری در بخشهای اقتصادی استان سیستان و بلوچستان
الموضوعات :
فصلنامه علمی برنامه ریزی منطقه ای
اسداله الوندی زاده
1
,
مسعود نونژاد
2
,
مهشید جهانگیری
3
1 - گروه علوم اقتصادی دانشگاه آزاد شیراز
2 - دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه آزاد شیراز
3 - دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه آزاد شیراز
تاريخ الإرسال : 29 الأحد , ربيع الأول, 1439
تاريخ التأكيد : 17 الأحد , ذو الحجة, 1440
تاريخ الإصدار : 24 الإثنين , محرم, 1441
الکلمات المفتاحية:
تحلیل عاملی,
استان سیستان و بلوچستان,
مدل تاپسیس,
سرمایه گذاری,
ملخص المقالة :
شناسایی بخشهای کلیدی اقتصاد، با توجه به ظرفیتها و استعدادهایِ هر منطقه همواره مد نظر اقتصاددانان بوده است، چیزی که در ادبیات اقتصادی به مزیت نسبی تعبیر میشود. هدف از انجام این تحقیق شناسایی تنگناها و اولویتهای سرمایهگذاری در استان سیستان و بلوچستان میباشد. به منظور مقایسه و رتبه بندی اولویتهای سرمایه گذاری در استان از دو روش تاکسونومی عددی و مدل تاپسیس استفاده شده است. در روش تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی از 25 شاخص سرمایهگذاری که هر کدام وزن یکسانی دارند، استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که بخشهای ماهیگیری، آموزش و مستغلات در اولویت سرمایهگذاری و بخش هتل و رستوران در آخرین رتبه سرمایهگذاری قرار دارند. در مدل تاپسیس شاخصهای منفی حذف شده و به 21 شاخص دیگر با توجه به وضعیت خاص استان و مبانی تئوریک سرمایهگذاری، وزن متفاوتی اختصاص داده شده است. نتایج مدل تاپسیس حاکی از آن است که بخشهای ماهیگیری، مستغلات و کشاورزی در اولویت سرمایهگذاری و بخش هتل و رستوران آخرین اولویت سرمایهگذاری میباشد. دلیل عمده ضعیف بودن بخش هتل و رستوران در استان، کم رنگ بودن فعالیتهای توریستی و گردشگری به خاطر نبود امنیت در استان است. همچنین دسترسی به آبهای آزاد و پیشینهی طولانی مردم استان در زمینهی ماهیگیری باعث شده است تا این بخش به عنوان یک بخش پیشرو در اقتصاد استان مطرح شود. وجود دانشگاهها و مراکز آموزش عالی متعدد در استان علاوه بر ایجاد پیامدهای مثبت جانبی باعث ایجاد یک نوع مزیت در استان شده و از این رو یکی از اولویتهای مهم سرمایهگذاری در استان میباشد. پیشنهاد میشود به منظور استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای استان و تأمین نیروی متخصص در استان در بخش آموزش به عنوان یک بخش کلیدی سرمایهگذاری شود. هم چنین با توجه به دارا بودن مزیت نسبی در رشته فعالیت ماهیگیری سرمایهگذاری در این رشته فعالیت اجتناب ناپذیر است.
المصادر:
ابراهیمی، علی، (1388): مطالعه و بررسی وضعیت سرمایهگذاری در استان سیستان و بلوچستان و ارزیابی عملکرد ستاد تشویق و حمایت از سرمایهگذاری استان و ارائه راهکارهای جذب و افزایش سرمایهگذاری، سازمان امور اقتصادی و دارایی استان سیستان و بلوچستان.
اکبری، نعمت اله، و مرادی، زاهد (1394 ): بررسی اقتصادی و تعیین اولویت های سرمایه گذاری صنعتی در استان کردستان، پژوهشنامه ی علوم انسانی و اجتماعی علوم اقتصادی، سال هشتم، شماره 3پیاپی 30.
امامی میبدی، علی، (1384): اصول اندازه گیری کارایی و بهره وری (علمی و کاربردی)، مؤسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، تهران، چاپ دوم.
اُن کیم وجی و چارلز و مولر،(1381) : مقدمهای بر تحلیل عاملی و شیوة بکارگیری آن، ترجمة صادق بختیاری و هوشنگ طالبی، انتشارات دانشگاه اصفهان،.
باشنده، بهرام (خرداد1390): پتانسیل و توانمندیهای گردشگری در استان سیستان و بلوچستان، اولین همایش ملی گردشگری و توسعه پایدار در استان سیستان و بلوچستان، دانشگاه آزاد زاهدان.
بخشوده، محمد و اکبری، احمد، (1386): اقتصاد کشاورزی، انتشارات دانشگاه شهید باهنر کرمان، چاپ سوم.
تقوایی، مسعود و قائدرحمتی، صفر(1385): تحلیل شاخصهای توسعه فرهنگی استانهای کشور، مجله جغرافیا و توسعه ناحیه ای، شماره 7، مشهد.
تقوایی، مسعود و شفعیی، پروین (1388)، کاربرد تحلیل عاملی خوشهای در ارزیابی فضایی- مکانی مناطق روستایی استان اصفهان، اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال هفدهم، شماره 68، زمستان 1388
توفیق، فیروز (1372): تحلیل عاملی، تلفیق شاخصهای منطقهای، مجله آبادی، شماره 10، تهران.
حائریان اردکانی، محمود، (1385): توسعه اقتصادی و برنامهریزی، انتشارات آوای نور، تهران، چاپ اول.
حکمت نیا، حسن و موسوی، میر نجف (1385): کاربرد مدل در جغرفیا با تأکید بر برنامه ریزی شهری و ناحیه ای،یزد، انتشارات علم نوین.
خدادوست، حسین، (1386): رتبه بندی میزان اطمینان بخشی رشتهفعالیت موجود در بورس اوراق بهادار ایران، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد.
رازدشت، عبداله (1390): تحلیل شاخصهای توسعه پایدار شهری در شهرهای کوچک مورد: شهر دهدشت، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه سیستان و بلوچستان
رضوانی، علیرضا،( 1389): جغرافیا و صنعت توریسم، انتشارات دانشگاه پیام نور، چاپ هشتم.
زنگنه سروش، ماندانا،و همکاران،( 1384 ): بررسی مزیت نسبی تولید میگو استان سیستان و بلوچستان(شهرستان چابهار)، مجموعه مقالات پنجمین کنفرانس انجمن اقتصاد کشاورزی ایران، دانشگاه سیستان و بلوچستان.
زیاری، کرامت اله و همکاران (1389): بررسی و رتبه بندی درجه توسعهیافتگی شهرستانهای استان خراسان رضوی، با استفاده از تکنیک تاپسیس، مجله پژوهشهای جغرافیای انسانی، شماره 72.
سالنامه آماری استان، سیستان و بلوچستان، 1394.
سایت مرکز آمار ایران،www.amar.org.ir.
سند توسعه اشتغال استان سیستان و بلوچستان، سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سیستان و بلوچستان، معاونت امور اقتصادی و برنامه ریزی، 1384.
طاهرخانی، مهدی(1386): کاربرد تکنیک تاپسیس در اولویت بندی مناطق روستایی، فصلنامه پژوهشهای اقتصادی، شماره 3.
فطرس، محمدحسن، بهشتی فر، محمود،( 1388): مقایسه درجه توسعه یافتگی بخش کشاورزی استانهای کشور در دو مقطع1372 و 1382، اقتصادکشاورزی و توسعه، سال هفدهم، شماره 65.
کلانتری، خلیل ، (1382):پردازش و تحلیل دادههادرتحقیقات اجتماعی و اقتصادی، تهران، نشر شریف.
متوسلی، محمود، توسعه اقتصادی، انتشارات سمت، چاپ اول.
محمودی، جعفر و همکاران (1387): رتبه بندی صنایع فعال استان خراسان شمالی به روش عملکردی، دو ماه نامه اقتصادی و بازرگانی بررسی های بازرگانی، سال چهارم، شماره 31، مهر و آبان 1387.
موسوی، میر نجف و حکمت نیا، حسن(1384): تحلیل عاملی و تلفیق شاخص ها در تعیین عوامل مؤثر بر توسعه انسانی نواحی ایران، مجله جغرافیا و توسعه، شماره6 ، زاهدان.
مؤمنی، منصور و فعال قیومی، علی (1386): تحلیل آماری با استفاده از SPSS، تهران، انتشارات کتاب نو
نسترن، مهین و همکاران، (1389): کاربرد تکنیک تاپسیس در تحلیل و اولویت بندی توسعه پایدار مناطق شهری(مطالعه موردی: مناطق شهری اصفهان)، مجله جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، سال 21، شماره پیاپی 38، شماره 2.
28-Chenery, H., Ahluwalia M.S., Bell, C.L.G., Duloy, J.H. & Jolly, R.)1974(: Distribution whith Growth, Oxford University Peress, Glasgow.
_||_