مواد معدنی وآلی موجود در پوست و پسماند پسته (Pistacia vera )
الموضوعات :
1 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی رفسنجان
الکلمات المفتاحية: ترکیبات معدنی و آلی, پسته, پسماند,
ملخص المقالة :
پسته یکی از محصولات مهم کشاورزی در ایران است و نقش مهمی در صادرات کشور دارد. محصولات فرعی کشاورزی بدون اینکه فراوری شوند، در مراحل مختلف از بین می روند و صنایع تبدیلی در ایران از تمامی اجزاء یک محصول کشاورزی بهره مناسب و کامل را نمی برد. ترکیبات شیمیایی و معدنی ترکیباتی هستند که یا در اندام های گیاهان مختلف تولید گردیده و یا بوسیله گیاه از محیط جذب میگردند. پوست پسته عمده ترین بخش محصولات فرعی پسته را تشکیل میدهد. وجود این ترکیبات در برگ و پوست پسته میتواند به عنوان یک منبع مورد استفاده انسان در صنعت وکشاورزی قرار گیرد. در این تحقیق به تشخیص و اندازه گیری مواد آلی و معدنی موجود در پوست نرم پسته که در مراکز ضبط پسته در کنار فراوری پسته تولید میگردند پرداخته و نتیجه گیری شد که این مواد اکثرا به عنوان پسماند و دور ریز در نظر گرفته میشوند، میتوانند مورد استفاده صنایع وکشاورزی قرار گیرند شناسایی این مواد با کمک روشهای آزمایشگاهی معمول و همچنین با روش GC-MS صورت پذیرفت. مواد آلی اولیه موجود در پوست پسته شامل انواع گوناگونی میباشد، حدود پنجاه درصد از این مواد را مواد آلی ساختمانی مانند سلولز و پکتین تشکیل می دهند. انواع پروتئین و اسید آمینه که مولکول های دارای ازت میباشند. حدود 11تا15 درصد حجم مواد موجود را تشکیل میدهند. سهم چربی ها بین 5 تا7 درصد می باشد و خاکستر خام که شامل عناصر مختلف است، 10 درصد را تشکیل می دهد.
1. Abrishami, M.H. 2000. Pistachio of Iran (historical knowledge). University Publishing Center of Tehran.
2. Ahmadi, Z. Mirdehghan, S.H. 2013. Secondary compounds of pistachio green skin and its beneficial effects. Olive, 226: 62-67.
3. Iran's agricultural statistics letter, 1994. Ministry of Agriculture.
4. Kafi, M., Zand, A., Kamkar, B., Sharifi, H. and Guldani, M. 2000. Plant Physiology. Publications University of Mashhad.
5. Lekha, C. and Sharma K.R. 2005. Borehole method of oleoresin tapping in chirpine (Pinus roxburghii Sargent). Forest Chemical Review, 115(3): 11-17.
6. Mehranjad, M.R. 2002. Pistachio psyllium and other important psylliums of Iran. Publications of Tehran Agricultural Research and Training Organization.
7. Mohammadi Moghadam, T., Razavi, S.M.A., Malekzadegan, F. and Shaker, A. 2018. Investigating the physico-chemical and sensory properties of pistachio green skin marmalade, Quarterly Journal of Food Science and Industry, 6(4): 1-10.
8. Rashid Mohassel, M., Rahimian, H. and Banaian, M. 1993. Weeds and their control. Academic Jihad University of Mashhad.
9. Rodrigues-Corrêa, K.C.S., Lima, J.C. and Fett-Neto, A.G. (2012) Pine Oleoresin: Tapping Green Chemicals, Biofuels, Food Protection, and Carbon Sequestration from Multipurpose Trees. Food and Energy Security, 1: 81–93.
10. Safari, M. 2001. Weeds and methods of fighting them. Kerman Academic Jihad Publications.
11. Sandra, P. and Bicchi, C. 1987. Capillary gas chromatography in essential oil analysis. Hüthig, Heidelberg, Basel, New York, 435 p.
12. Sharma O. P. 2002. Efficient resin tapping and its processing in Himachal Pradesh: An overview. Indian Forester, 128(4): 371-378.
13. Sheibani, A., Frivarmahin, H. and Ozghandi, A. 2014. Pistachio and its production in Iran. Journal of Pistachio Research Institute.