تاثیر مقادیر و تقسیط نیتروژن بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی خردل در کشت تابستانه
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطرامیرحسین شیرانی راد 1 , محسن بیگدلی 2 , ماهان رمضانی 3
1 - داتشیار موسسه تحقیقات بذر ونهال کرج
2 - عضو عیات علمی تحقیقات کشاورزی
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه تاکستان
الکلمات المفتاحية: خردل, کشت تابستانه, مقدار و تقسیط نیتروژن, اجزا عملکرد و عملکرد روغن دانه,
ملخص المقالة :
به منظور مطالعه اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن و تقسیط آن بر صفات کمی و کیفی گیاه دارویی خردل در کشت تابستانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1387 در مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین انجام شد. در این تحقیق، سه سطح کود نیتروژن (75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و چهار روش تقسیط (روش اول:1.3پایه،1.3ساقه دهی،1.3غنچه دهی. روش دوم:1.3چهار تا شش برگی،1.3ساقه دهی،1.3غنچه دهی. روش سوم:1.2چهار تا شش برگی،1.2غنچه دهی. روش چهارم:1.2چهار تا شش برگی،1.2ساقه دهی) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که اثر تقسیط نیتروژن بر عملکرد دانه، میزان روغن دانه در سطح1% معنی دار شد و اثر مقدار نیتروژن بر تعداد خورجین در گیاه و میزان و عملکرد روغن دانه در سطح1% معنی دار شد. اثر متقابل میزان و تقسیط نیتروژن بر میزان روغن دانه، در سطح1% معنی دار شد اما بر عملکرد دانه معنی دار نشد. مصرف 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با روش تقسیط1.3چهار تا شش برگی،1.3ساقه دهی،1.3غنچه دهی بیشترین عملکرد دانه و با روش تقسیط1.2چهار تا شش برگی،1.2غنچه دهی بیشترین میزان روغن دانه را تولید نمود. مصرف 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشترین تعداد خورجین در گیاه و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشترین تعداد دانه در خورجین را نشان دادند.