بررسی تعدیل اثر تنش خشکی با کاربرد عناصر پتاسیم و روی در ذرت
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطرجواد جمالی 1 , شکوفه انتشاری 2 , سید ماشاالله حسینی 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی
2 - استادیار گروه زیست شناسی
3 - استادیار مرکزتحقیقات کشاورزی فارس
الکلمات المفتاحية: روی, تنش خشکی, عملکرد دانه, ذرت, پتاسیم,
ملخص المقالة :
تغذیه مطلوب گیاهی، به عنوان یکی از روش های موثر بر تواناسازی گیاهان در مقابله با تنش خشکی به شمار میرود و می تواند به کاهش اثرات مضر تنش خشکی و جلوگیری از کاهش عملکرد دانه کمک کند. به این منظور آزمایشی در شرایط مزرعه در شهرستان بوانات در سال 1389 به صورت اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در3 تکرار انجام گردید. در این آزمایش که روی ذرت رقم سینگل کراس 704 انجام شد، کرت های اصلی مربوط به تنش خشکی (شاهد و تنش در مرحله رویشی (70 روز بعد از کاشت)) و کرت های فرعی شامل سطوح مختلف سولفات پتاسیم (0، 150 و 300) کیلوگرم در هکتار و سطوح مختلف سولفات روی (0، 15 و 30) کیلوگرم در هکتار بود. در این آزمایش عملکرد دانه، وزن 100 دانه، ارتفاع بوته و قطر ساقه، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که تنش خشکی به طور معنی داری موجب کاهش عملکرد دانه، وزن 100 دانه و ارتفاع بوته گردید، در حالی که مصرف سولفات پتاسیم و سولفات روی، مقاومت گیاه را به کاهش این صفات افزایش داد و در نتیجه موجب تعدیل اثرات مضر تنش خشکی گردید.