بررسی اثر بازدارندگی عصارۀ الکلی گیاه دارویی علف چشمه (Nasturtium officinale L.) در رشد قارچ ( (Fusarium solaniعامل پوسیدگی خشک سیب زمینی در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر
هادی خاوری
1
,
جعفر نیکان
2
,
کیوان رزاقی
3
,
علی مرادی پیام
4
,
رازک مهدی زاده نراقی
5
1 - دانش آموخته کارشناسی تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر، همدان، ایران.
2 - استادیار، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، همدان، ایران.
3 - گروه گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، همدان، ایران
4 - گروه گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، همدان، ایران.
5 - دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، همدان، ایران.
الکلمات المفتاحية: عصاره, علف چشمه, فوزاریوم سولانی, ممانعت از رشد,
ملخص المقالة :
امروزه کنترل زیستی عوامل بیماری زای گیاهی با هدف کاهش اثرات خطرناک آفت کش های شیمیایی از جمله تهدید سلامتی بشر، آلودگی محیط زیست، از بین بردن موجودات غیر هدف و پیدایش عوامل بیماری زای مقاوم یک اولویت می باشد. در این راستا استفاده از پتانسیل ضد میکروبی متابولیت های گیاهی، طی سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه، اثر ضد قارچی عصاره اندام های مختلف گیاه دارویی علف چشمه (Nasturtium officinale L.) علیه قارچ solani Fusarium عامل پوسیدگی خشک سیب زمینی در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاه با استفاده از حلال اتانول 70 درجه به روش ماسراسیون تهیه شد و در غلظت های (300، 400، 500 و 600) میلی گرم در میلی لیتر مورد استفاده قرار گرفت. اثر بازدارندگی عصاره ها روی رشد قارچ با استفاده از روش دیسک کاغذی روی محیط کشت PDA که با سوسپانسیون اسپور قارچ (106×1) اسپور در میلی لیتر تلقیح شده بود انجام گرفت. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی شامل 6 تیمار و 4 تکرار به اجرا درآمد. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره علف چشمه در تمام غلظت های مورد بررسی به طور قابل ملاحظه ای از رشد قارچ فوزاریوم سولانی جلوگیری نمود. همچنین با افزایش غلظت عصاره مورد استفاده میزان قطر هاله ممانعت از رشد قارچ افزایش یافت. یافته های تحقیق نشان می دهد که گیاه دارویی علف چشمه دارای اثرات ضد قارچی بوده و می تواند جایگزین قارچ کش های شیمیایی در کنترل قارچ فوزاریوم سولانی گردد. پیشنهاد می شود در تحقیقات بعدی اثرات عصاره این گیاه بر قارچ روی محصول سیب زمینی مورد بررسی قرار گیرد.