شناسایی صفات مورفولوژیکی موثر در میزان اسانس لعل کوهستان در شرایط زراعی
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطرسید محمد حسین آل عمرانی نژاد 1 , علی رضوانی اقدم 2
1 - گروه کشاورزی، واحد بین المللی خرمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمشهر، ایران
2 - گروه کشاورزی، واحد بین المللی خرمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمشهر، ایران.
الکلمات المفتاحية: همبستگی, رگرسیون, اسانس, خصوصیات مورفولوژیکی, لعل کوهستان, مدل ارتباطی,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی روابط بین صفات مورفولوژیکی با درصد اسانس و اجزای آن در جمعیتهای لعل کوهستان (Oliveria decombens L.)، بذور 25 رویشگاه طبیعی به عنوان تیمار در سال زراعی 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی شرکت شهید بهشتی دزفول در قالب طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار کشت شد. نتایج بیانگر وجود تنوع قابل توجهی در بین جمعیتها از نظر صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی بود. تجزیه عاملی صفات فیتوشیمیایی نشان داد میریستیسین، تیمول و کارواکرول بیشترین بار عاملی را به ترتیب در مولفه های اول، دوم و سوم به خود اختصاص دادند و تجزیه خوشهای بر همین اساس، جمعیتهای مورد مطالعه را در 5 گروه مستقل از هم تقسیم کرد. تطابق نتایج همبستگی و معادلات رگرسیونی نشان داد صفات تعداد چترک در بوته، وزن خشک و تر یکصد چترک در یک مدل ارتباطی بیشترین تأثیر را در بازده اسانس و ترکیبات غالب آن ایفا کردند. به همین دلیل در برنامههای بهنژادی و گزینش جمعیتهای برتر این گیاه دارویی نقش موثری دارند.
_||_