بررسی تاثیر سطوح مختلف شوری بر میزان عناصر سدیم و پتاسیم در گیاه رازیانه
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطر
1 - کارشناس آب و خاک مدیریت جهاد کشاورزی شهرستات دنا
الکلمات المفتاحية: تنش شوری, اسانس, پتاسیم, سدیم, رازیانه,
ملخص المقالة :
خشکی یکی از تنشهای محیطی است که روی اکثر مراحل رشد گیاه، ساختار اندام و فعالیت آنها آثار مخرب و زیان آوری وارد میسازد و با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی، شناخت بیشتر اثرات پرامینگ در شرایط تنش شوری از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری میزان سدیم افزایش و کمترین میزان سدیم مربوط به تیمار شاهد (74/28 میلی گرم در وزن تر) و بیشترین میزان سدیم مربوط به تیمار شوری 8 دسی زیمنس بر متر (39/38) بود. همچنین با افزایش شوری میزان پتاسیم کاهش یافت و کمترین میزان پتاسیم مربوط به تیمار شوری 8 دسی زیمنس بر متر(82/3 میلیگرم در وزن تر) و بیشترین میزان پتاسیم مربوط به تیمار شاهد (55/4 میلیگرم در وزن تر) میباشد. با توجه به اطلاعات بالا میتوان گفت عنصر سدیم با افزایش فشار اسمزی محلول خاک ضمن ایجاد سمیت یونی در گیاه تعادل یونهای مورد نیاز گیاه را بهم میزند و گیاه دارویی رازیانه به شوری حساس و افزایش شوری باعث کاهش رشد در گیاه میشود.
_||_