بررسی اثر شوری بر برخی صفات مورفولوژیک دو رقم برنج (Oryza Sativa L.) در مرحلهی گیاهچهای
الموضوعات : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطرعمار بهاری اردشیری 1 , عباس عظیم نژاد 2 , یوسف نیک نژاد 3 , هرمز فلاح آملی 4
1 - دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیتالله آملی
2 - دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیتالله آملی
3 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی
4 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی
الکلمات المفتاحية: تنش شوری, صفات مورفولوژیک, کلمات کلیدی: برنج,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تغییرات مورفولوژیکی گیاهچه برنج (رقم های ندا و فجر) تحت تنش شوری، پژوهشی در سال 1394 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی انجام گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو ژنوتیپ (ارقام ندا و فجر) در چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و در سه تکرار انجام شد. نتایج میانگین مربعات نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه از نظر طول برگ، ارتفاع گیاهچه، طول ریشه، وزن خشک کل و شاخص کلروفیل برگ اختلاف معنی داری وجود ندارد. اما بین سطوح مختلف تیمار شوری از نظر صفات مذکور اختلاف معنی داری در سطح یک درصد مشاهده گردید. بر اساس نتایج، همه ی ویژگی های رشدی شامل ارتفاع گیاه، طول برگ، طول ریشه، وزن خشک کل گیاهچه و شاخص کلروفیل متر تحت تنش شوری به طور معنی داری کاهش یافت. بهطور کلی نتایج این آزمایش نشان می دهد که تفاوت در قدرت تحمل تنش شوری و تغییرات مورفولوژیک در گیاهان تحت تنش، حتی در بین ارقام مختلف در داخل یک گونه نیز مشاهده می شود.
_||_