بررسی تأثیر مقدار و تقسیط ازت و کود کامل میکرو (ریز مغذی) بر عملکرد کمی ذرت سینگل کراس 704 در شرایط آب و هوایی کرمان
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیفرهاد همایون‏ فر 1 , علیرضا بهرامی‏ نژاد 2
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
2 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرند
الکلمات المفتاحية: عملکرد, ذرت, تقسیط ازت, کود کامل میکرو, سینگل کراس 704,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تأثیر مقدار و تقسیط ازت و کود کامل میکرو بر عملکرد کمی ذرت سینگل کراس 704 در شرایط آب و هوایی کرمان، آزمایشی در سال 1384 در مزرعه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان صورت گرفت. این مطالعه به صورت طرح کرت های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد و در آن منبع کود ازت ( اوره) در سه سطح (300 ،450 و 600 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت اصلی، تقسیط هر کدام از این سطوح به دو صورت و به عنوان کرت فرعی و کود کامل میکرو در دو سطح (صفر و 3 در هزار) به عنوان کرت فرعی- فرعی در نظر گرفته شد.کاشت در تاریخ 10 اردیبهشت ماه به صورت جوی پشته با دستگاه و بر روی ردیف هایی به فواصل 75 سانتی متر و فاصله بوته ها 15 سانتی متر انجام شد.کود اوره در سه مرحله یکی هم زمان با کاشت، مرحله 4 برگی و 8 برگی به صورت سرک و کود کامل میکرو در زمان 4 برگی در دو هفته متوالی محلول پاشی شد. برای تعیین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی در زمان رسیدگی فیزیولوژیکی بوته ها از 5 متر مربع سه ردیف میانی و برای اندازه گیری اجزای عملکرد، 15 بوته به طور تصادفی از هر کرت انتخاب و صفات کمی طول بلال، تعداد ردیف در هربلال، تعداد دانه در ردیف، وزن کل بوته و وزن هزار دانه مشخص گردید. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که کود اوره به میزان 600 کیلوگرم در هکتار با تقسیط به صورت ، عملکرد بالاتری نسبت به سایر تیمارها به همراه دارد. هم چنین کاربرد کود کامل میکرو به صورت 3 در هزار فقط در دو صفت وزن بوته و وزن هزار دانه دارای اثر افزایشی بوده و با شاهد اختلاف معنی دار نشان داد، در صورتی که از نظرسایر صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
1- جواهری ، ا. و غ. صیاد. 1376. بررسی تأثیر توام عناصر غذایی میکرو و ماکرو بر عملکرد ذرت. مؤسسه تحقیقات خاک و آب.
2- خدابنده، ن. 1379. غلات. انتشارات دانشگاه تهران.
3- ضیائیان، ع. و م. ج. ملکوتی. 1377. بررسی اثر کودهای محتوی عناصر ریزمغذی و زمان مصرف آنها در افزایش تولید ذرت، نشریه علمی پژوهشی مؤسسه تحقیقات خاک و آب. ویژهنامه مصرف بهینه کود؛ جلد 12، شماره 1.
4- غدیری، ح. و م. مجیدیان. 1382. تأثیر سطوح نیتروژن و قطع آبیاری در مراحل شیری و خمیری شدن دانه بر عملکرد، اجزای عملکرد و کارآیی استفاده از آب در ذرت دانهای (Zea mays L.). مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 2.
5- کوچکی، ع. ، ح. خیابانی و غ. سرمدنیا. 1375. تولید محصولات زراعی . انتشارات دانشگاه فرودوسی مشهد، شماره 97.
6- ملکوتی، م. ج. و م. ن. غیبی. 1378. تعیین حد بحرانی برای عناصر غذایی محصولات استراتژیک و توصیه صحیح کودی در کشور. (چاپ دوم). نشر آموزش کشاورزی وابسته به معاونت آموزش و تجهیز نیروی انسانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.
7- ملکوتی، م. ج.، م. س. درودی، م. ر. بلالی، م. افخمی و س. منوچهری. 1379. توصیه بهینه کودی برای محصولات زراعی – باغی استان کرمان. نشریه فنی وزارت کشاورزی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. مؤسسه تحقیقات خاک و آب شماره 199.
8- نورمحمدی، ق. 1380. زراعت غلات، جلد اول. دانشگاه چمران اهواز.
9- هانسیگی، جی. و کا. آر. کریشنا. 1380. علوم تولید گیاهان زراعی. جلد اول. مترجم بهرام میر شکاری. دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز.
_||_