اثر اسانس زیره سبز، اسیدیته، سطح تلقیح و دمای نگهداری بر رشد باکتری Xanthomonas campestris
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعینازنین میری 1 , رویا رضائیان دلوی 2 , رضا صدر آبادی حقیقی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد
گروه زراعت و اصلاح نباتات
واحد مشهد
دانشگاه آزاد اسلامی
مشهد، ایران
2 - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات
واحد مشهد
دانشگاه آزاد اسلامی
مشهد، ایران
3 - استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات
واحد مشهد
دانشگاه آزاد اسلامی
مشهد، ایران
الکلمات المفتاحية: حداقل غلظت کشندگی, Cuminum cyminum, حداقل غلظت بازدارندگی, فعالیت ضد باکتریایی, زمان رسیدن به رشد,
ملخص المقالة :
باکتری های جنس زانتوموناس از عوامل بیماریزای محصولات زراعی بوده که باعث فساد پس از برداشت می شوند. خسارت اقتصادی محصولات کشاورزی در نتیجه گسترش سریع باکتری تحت شرایط مطلوب، عدم جوانه زنی بذر آلوده، مرگ گیاهچه و انسداد آوندی در گیاه بالغ رخ می دهد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل با چهار غلظت اسانس زیره سبز (۰، ۰/۲، ۰/۴ و ۰/۸%)، سه سطح اسیدیته (۵، ۶ و ۷)، دو سطح تلقیح باکتری (۱۰۳ و ۱۰۵ سلول باکتری در میلی لیتر) و دو دما (۲۶ و ۲۸ درجه سلسیوس) در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. رشد یا عدم رشد باکتری براساس کدورت قابل مشاهده طی 30 روز قرائت و ثبت گردید. حداقل غلظت بازدارندگی و کشندگی اسانس بترتیب معادل ۱ و ۲٪ تعیین گردید. مطابق نتایج آنالیز اسانس پی- کومینالدئید ماده اصلی تشکیل دهنده اسانس با ۳۰/۵٪ بود. عصاره زیره سبز دارای اثر ضد میکروبی بود. همچنین اسیدیته محیط کشت از عوامل موثر بر رشد باکتری بود. با افزایش اسیدیته، فاصله زمانی تلقیح تا رسیدن به رشد باکتری کاهش و سرعت رشد باکتری افزایش و در نتیجه دوره بازدارندگی رشد باکتری کاهش یافت. اثرات متقابل بین تیمارهای غلظت اسانس زیره سبز، اسیدیته محیط کشت، دما و دز تلقیح باکتری معنی دار بود. در مجموع، از عصاره زیره سبز به عنوان ترکیبی موثر علیه باکتری زانتوموناس کمپستریس می توان استفاده کرد.
_||_