اثر دگرآسیب بقایای گندم و کلزا بر جوانهزنی و رشد اولیه چند گیاه زراعی و علف هرز در شرایط آزمایشگاه
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیجعفر پوررضا 1 , عبدالله بحرانی 2
1 - گروه کشاورزی
واحد رامهرمز
دانشگاه آزاد اسلامی
رامهرمز، ایران
2 - گروه کشاورزی
واحد رامهرمز
دانشگاه آزاد اسلامی
رامهرمز، ایران
الکلمات المفتاحية: آللوپاتی, مهار زیستی, عصاره آبی, تاج خروس, سوروف,
ملخص المقالة :
چکیده در این مطالعه، اثر دگرآسیب عصاره های آبی گندم و کلزا روی جوانه زنی و رشد اولیه برنج، ذرت، آفتابگردان، تاج خروس و سوروف در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. شاخ و برگ گیاهان مورد نظر در دمای 60 درجه سلسیوس خشک و آسیاب و عصاره های آبی جهت ساخت غلظت های مورد نظر به غلظت های 1، 5/2، 5، 5/7 و 10% نسبت وزن به حجم رقیق شدند و به عنوان تیمارهای آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اعمال گردید. عصاره های آبی بقایای گندم و کلزا اثر بازدارندگی معنی داری روی درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و طول ریشه چه گیاهان زراعی و هرز داشتند. اثر بازدارندگی عصاره گندم و کلزا متناسب با غلظت عصاره ها بود و غلظت های 5 و 10% اثر بازدارندگی قوی تری داشتند. در حالی که در چند مورد در غلظت های 1 و 5/2% عصاره ها اثر تحریک کنندگی روی جوانه زنی و رشد ریشه چه و ساقه چه داشتند. اثر بازدارندگی عصاره های گندم و کلزا روی طول ریشه چه بیشتر از طول ساقه چه بود. همچنین، اثر بازدارندگی عصاره کلزا بیشتر از عصاره گندم بوده و اثر دگرآسیب عصاره ها بر تاج خروس بیشتر از سوروف بود. بقایای کلزا و گندم دارای پتانسیل دگرآسیب بودند. از این رو، امکان استفاده از آنها در تناوب زراعی یا در کشت های مخلوط جهت مهار علف های هرز و احتمالاً مبارزه با عوامل بیماریزای گیاهی وجود دارد. بنابراین این گیاهان می توانند گزینه مناسبی جهت تهیه علف کش های زیستی که یکی از اهداف مهم کشاورزی پایدار است، باشند.
_||_