اثر پاکلوبوترازول و دور آبیاری بر غلظت برخی از عناصر غذایی در دو پایه نارنج و سیتروملو
الموضوعات :
بوم شناسی گیاهان زراعی
آرام رضایی
1
,
علیرضا گیتی
2
,
علی مومن پور
3
,
داود حبیبی
4
,
محبوبه مظهری
5
,
شاهین جهانگیر زاده
6
,
مریم گلباز
7
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
2 - استادیار گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
3 - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.
4 - استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
5 - استادیار گروه خاک شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران.
6 - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.
7 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
تاريخ الإرسال : 13 السبت , شعبان, 1434
تاريخ التأكيد : 09 الأحد , ربيع الثاني, 1435
تاريخ الإصدار : 20 الثلاثاء , ربيع الأول, 1435
الکلمات المفتاحية:
تنش خشکی,
مرکبات,
پاکلوبوترازول,
عناصر غذایی ماکرو,
ملخص المقالة :
در این پژوهش، اثر پاکلوبوترازول و دور آبیاری بر غلظت برخی از عناصر غذایی ماکرو در دو پایه نارنج و سیتروملو به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تنکابن، ارزیابی شد. فاکتورها شامل پاکلوبوترازول در سه سطح (0، 25/0 و 75/0 گرم به ازای هر نهال) ، دور آبیاری در 3 سطح (3 روز، 6 روز و 9 روز یک بار) و پایه در دوسطح (نارنج و سیتروملو) بود. نتایج نشان داد که غلظت عناصر غذایی تحت تاثیر پایه، دور آبیاری و پاکلوبوترازول قرار دارد. غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم، کلسیم و منیزیم در پایه سیتروملو در تمام شرایط آزمایش به طور معنی داری بیشتر از پایه نارنج بود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش فواصل آبیاری از 3 روز تا 9 روز در هر دو پایه سیتروملو و نارنج غلظت نیتروژن، کلسیم کاهش یافت اما غلظت فسفر در پایه نارنج با افزایش فواصل آبیاری کاهش ولی در پایه سیتروملو افزایش یافت. کاربرد پاکلوبوترازول به طور معنی داری در هر دو پایه بررسی شده باعث افزایش میزان جذب عناصر غذایی شد و غلظت 25/0 گرم در لیتر پاکلوبوترازول در جذب مواد غذایی از غلظت 75/0 گرم در لیتر آن کاراتر بود.
المصادر:
Alizadeh A. (1999) Relative water, soil and plant. Publication Ghods Razavi. Pp: 353. (In farsi).
Arzani k. (1994) Horticultural and physiological aspects of vigor control in apricot (prunus armeniaca) under orchard and controlled environmental conditions. Ph. D. thesis Department of plant Science Massey University New Zealand.
Baker RJ. (1994) Breeding methods and selection indices for improved tolerance to biotic and abiotic stresses in cool season food legume, Euphytica. 73: 67-72.
Blanco A. (1986) Effects of Paclobutrazol on shoot growth and fruit thinning of peach trees, Acta horticultural, 179: 573-574.
Cohen G, Goell, A, (1988) Fruit growth and dry matter accumulation in grape fruit during periods of water with holding and after irrigation, Journal of plant physiology. 15(5): 633-639.
Creste JEL, Lima IA, (1995) Effect of different rootstock on mineral composition of leaves on fruiting shoots of Satsuma Tangerine tree, Cientifica-Saboticbal. 23: 4-16.
Davies FSL, Albrigo LG, (1994) Citrus. CAB International. 345 pp
Ehiyayi A (1997) Methods soil chemical analysis. Soil and Water Research Institute. Research organizations, education and extension agricultural, Tehran, Iran. (In farsi).
Faliveen S, Giddings J, Kardy S, Sanderson G, (2007) Managing citrus orchard with less water. www.dpi.nsw.gov.au/primefacts
Garcia F, Syvertsen JP, Perez JG, (2007) Response to flooding and drought stress by two citrus rootstocks seeding with different water use efficiency, Physiology plant arum 130: 532-542.
Iyenger BRV, Iyer CPAL, Sullaamath V, (1982) Influence of rootstocks on the leaf nutrient composition of two scion cultivars of Mandarin, Sciatica Horticulturae.16: 163-169.
Kafi M, Mahdavi Damghani A, (2007) Mechanism plant resistance to environmental stress. Press university of ferdowsi mashhad. Pp: 467. (In farsi).
Lever BG, (1986) Cultar-A technical overview, Acta horticultural. 179: 459-467.
Montieth JL, (1986) Significance of the coupling between saturation vapor pressure deficit rainfalls in monsoon climates, Experimental Agriculture. 22: 329-338
Rodrigues JG, Edvardo PMJ, Forner, B, Angeles F, (2010) Citrus rootstock response to water stress, Sciatica horticulture. 126: 95-102.
SAS Institute. (2000) SAS/STAT User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC, USA.
Sheering SJ,Teresa J, (1986) Fruit tree growth control with which method of application, Acta horticultural. 179: 505-511.
Strivastav AK, Kohli R, Ram R, (1994) Caption exchange capacity of root as marker for vigor of citrus rootstock, Indian of Agricultural Sciences.17: 324-326.
Taylor B K, Dimesey RT, (1993) Rootstock and scion effect on the leaf nutrient composition of citrus tree, Australian Journal of Experimental Agriculture. 25: 363-370.
Toplu C, Kaplan M, Demirkeser H, Ercan Y, (2008). The effect of citrus rootstock on Valencia late and Rohde Red Valencia orange for some plant nutrient elements, African Journal of Biotechnology. 7 (24): 4441-4445.
Umar SN, Rao R, Sekhon GS, (1993) Differential effect of moisture stress and potassium levels on growth and k uptake in sorghum, Indian Journal of Plant Physiology. 36: 94-97.
Yazdani N, (2004) Moderate drought stress by paclobutrazol on olive varieties Blade and mishen. Msc. Thesis. Tarbeiat modares University. Tehran, Iran. (In Farsi).
_||_