اثر دما و زمان انبارداری بر ترکیبات معطر عرق نعناع سبز
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 - گروه علوم باغبانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس, تقطیر با آب, طیفنگاری گازی, مونوترپنها, نعناع خوراکی,
ملخص المقالة :
مونوترپن ها ترکیبات عمده اسانس و عرق گیاهان دارویی می باشند که ممکن است تحت تأثیر نور، زمان و دمای انبار قرار گیرند. این پژوهش به منظور تعیین اثر دما و زمان نگهداری عرق نعناع سبز بر ترکیبات مونوترپن آن، به صورتفاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام پذیرفت. دمای نگهداری شامل 25+، 4+ و 18- درجه سلسیوس و زمان انبارداری 1، 2 و 3 ماه بود. اندام هوایی نعناع پس از خشک شدن در سایه با دستگاه کلونجر عرق گیری شد. حلال دی اتیل اتر، جهت خالص سازی اسانس از عرق نعناع استفاده و تعیین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با دستگاه طیف نگار گازی متصل به طیف سنج جرمی انجام شد. در مجموع 29 ترکیب شیمیایی در عرق تازه نعناع سبز تشخیص داده شد. از بین مونوترپن ها، کارون، منتول، 1و8- سینوئل، پولگون، ان-دکان و پیپرتونین شناسایی شدند. تنها کارون تحت زمان و دمای انبار قرار نگرفت. سایر ترکیبات تحت تأثیر فاکتورهای مورد بررسی قرار گرفته و به یکدیگر تبدیل شدند. منتول که جزء اصلی عرق نعناع از لحاظ طعم و خاصیت ضدمیکروبی به شمار می رود، در دمای اتاق و یخچال بالاتر از مقدار آن در نگهداری در شرایط فریزر بود. در نهایت توصیه می گردد نگهداری عرق نعناع در دمای اتاق انجام گردد.
10. McCaskill D, Gershenzon J, Croteau R (1992) Morphology and monoterpene biosynthetic capabilities of secretory cell clusters isolated from glandular trichomes of peppermint (Mentha piperita L.). Planta 187(4): 445-454.
11. Mockute D, Bernotiene G, Judþentiene A (2005) Storage-induced changes inessential oil composition of Leonurus cardiaca L. plants growing wild in Vilnius and of commercial herbs. Chemija 16(2): 29-32.
12. Mohamadi M, Mostafavi A, Shamspur T (2011) Effect of Storage on Essential Oil Content and Composition of Rosa damascena Mill. Petals under Different Conditions. Journal of Essential Oil Bearing Plants 14(4): 430-441.
13. Najafian S (2014) Storage conditions affect the essential oil composition of cultivated Balm Mint Herb (Lamiaceae) in Iran. Industrial Crops and Products 52: 575-581.
14. Omid Beigi R (1997) Approach the Production And Processing Plants. Tarahan Nashr Publisher: Tehran. [in Persian]
15. Rowshan V, Bahmanzadegan A, Saharkhiz MJ (2013) Influence of storage conditions on the essential oil composition of Thymus daenensis Celak. Industrial Crops and Products 49: 97-101.
16. Turek C, Stintzing FC (2012) Impact of different storage conditions on the quality of selected essential oils. Food Research International 46(1): 341-353.
17. Zargari A (1997) Medicinal Plants. Tehran University Press: Tehran. [in Persian]
_||_
10. McCaskill D, Gershenzon J, Croteau R (1992) Morphology and monoterpene biosynthetic capabilities of secretory cell clusters isolated from glandular trichomes of peppermint (Mentha piperita L.). Planta 187(4): 445-454.
11. Mockute D, Bernotiene G, Judþentiene A (2005) Storage-induced changes inessential oil composition of Leonurus cardiaca L. plants growing wild in Vilnius and of commercial herbs. Chemija 16(2): 29-32.
12. Mohamadi M, Mostafavi A, Shamspur T (2011) Effect of Storage on Essential Oil Content and Composition of Rosa damascena Mill. Petals under Different Conditions. Journal of Essential Oil Bearing Plants 14(4): 430-441.
13. Najafian S (2014) Storage conditions affect the essential oil composition of cultivated Balm Mint Herb (Lamiaceae) in Iran. Industrial Crops and Products 52: 575-581.
14. Omid Beigi R (1997) Approach the Production And Processing Plants. Tarahan Nashr Publisher: Tehran. [in Persian]
15. Rowshan V, Bahmanzadegan A, Saharkhiz MJ (2013) Influence of storage conditions on the essential oil composition of Thymus daenensis Celak. Industrial Crops and Products 49: 97-101.
16. Turek C, Stintzing FC (2012) Impact of different storage conditions on the quality of selected essential oils. Food Research International 46(1): 341-353.
17. Zargari A (1997) Medicinal Plants. Tehran University Press: Tehran. [in Persian]