ارزیابی تاثیر کاربرد پسماند کمپوست قارچ و نیتروژن به صورت منفرد و تلفیقی بر ویژگی های رشدی سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیمصطفی بندگانی 1 , علی رضا کوچکی 2 , مهدی نصیری محلاتی 3
1 - مسئول
2 - استاد فردوسی مشهد
3 - گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
الکلمات المفتاحية: برهمکنش, سیب زمینی, شاخص سطح برگ, کود آلی,
ملخص المقالة :
سیب زمینی (Solanum tuberosum L) یکی از غذاهای اصلی برای انسان است که عملکرد بسیار بالایی دارد. این آزمایش در سال 1392 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با موقعیت جغرافیایی 59 درجه و 28 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی 36 درجه و 15 دقیقه شمالی و ارتفاع 985 متر از سطح دریا روی گیاه سیب زمینی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل نیتروژن در 3 سطح (0، 100، 200 کیلوگرم در هکتار) و کمپوست قارچ در 3 سطح (0، 15، 30 تن در هکتار) بود صفاتی از قبیل شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، متوسط وزن غدهها، تعداد غدهها، عملکرد کل غده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمام صفات اندازه گیری شده به غیر از عملکرد کل تحت تاثیر پسماند کمپوست قارچ قرار گرفتند و همچنین به غیر از تعداد غده ها سایر موارد تحت تاثیر نیتروژن قرار گرفتند. اثر تلفیق پسماند کمپوست قارچ و نیتروژن نیز بر روی تمام پارامترها تاثیر معنی داری داشت. بیشترین شاخص سطح برگ (52/2) و عملکرد کل (28 تن در هکتار) از کاربرد تلفیقی 100 کیلوگرم نیتروژن با 15 تن پسماند کمپوست قارچ در هکتار حاصل گردید. بر اساس نتایج، کاربرد کود نیتروژن و کمپوست قارچ و اثر متقابل آنها تأثیر بسیار مهمی بر عملکرد و اجزای عملکرد غده داشت. نتایج ما نشان میدهد که پسماند کمپوست قارچ، با مدیریت عناصرغذایی مناسب، میتواند با بهره مندی در تولید محصولات زراعی استفاده شود.