تأثیر تیمارهای مختلف کودی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی پونه معطر (Mentha pulegium)
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منایع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
الکلمات المفتاحية: زئولیت, کلونیزاسیون, مایکوریزا, ورمی کمپوست,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی تأثیر تیمارهای مختلف کودی بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی پونه معطر، آزمایشی مزرعهای با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در شهرستان ارومیه اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (بدون مصرف کود)، قارچ مایکوریزا، ورمیکمپوست بهمیزان 10 تن در هکتار، زئولیت بهمیزان 20 تن در هکتار، ورمیکمپوست+ مایکوریزا، زئولیت+ مایکوریزا، ورمیکمپوست+ زئولیت و ورمیکمپوست+ زئولیت+ مایکوریزا بودند. نتایج نشان داد که تیمار ورمیکمپوست+ زئولیت+ مایکوریزا از لحاظ درصد کلونیزاسیون ریشه، عملکرد خشک اندام هوایی، سطح برگ، کلروفیل a، کلروفیل b و فسفر برگ بر سایر تیمارهای کودی برتری آشکاری داشت و سبب افزایش چشمگیر صفات مذکور در مقایسه با شاهد گردید. همچنین، برتری تیمار قارچ مایکوریزا از نظر میزان کاروتنوئید، درصد اسانس و عملکرد اسانس بر سایر تیمارهای کودی مشهود بود و این تیمار اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشت. بهعلاوه، کارآیی قارچهای مایکوریزایی در بستر ورمیکمپوست در مقایسه با زئولیت بیشتر بود. بر اساس نتایچ پژوهش حاضر، کاربرد توأم ورمیکمپوست، زئولیت و قارچ مایکوریزا برای زراعت گیاه دارویی پونه معطر در ارومیه پیشنهاد میگردد.