طراحي مدل عامل¬بنیان برای بهينه¬سازي تولید و کنترل موجودی و مسیریابی در زنجيره تامين محصولات فسادپذير
الموضوعات :مهدی سوهانیان 1 , رضا احتشام راثی 2 , رضا رادفر 3
1 - دانشجوی دکتری مدیریت صنعتی (گرایش سیستمها)، دانشکده مدیریت و اقتصاد، وتحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
3 - گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: زنجیره تامین, محصولات فسادپذیر, شبیه¬سازی گسسته پیشامد, مدلسازی عامل بنیان, بهینه¬سازی,
ملخص المقالة :
هدف پژوهش ارائه مدل ترکیبی عامل¬بنیان – گسسته پیشامد به منظور بررسی یکپارچه برنامه ریزی تولید، کنترل موجودی و تعداد و نوع ناوگان در زنجیره تامین محصولات فسادپذیر است. مدل ترکیبی عامل¬بنیان به منظور پیاده¬سازی نقش هر عامل و نحوه ارتباط آنها در زنجیره تامین مورد استفاده قرار گرفته است. رویکرد شبیه¬سازی گسسته پیشامد به منظور پیاده¬سازی پیچیدگی¬های سطح خرد خطوط تولیدی استفاده شده است. زنجیره تامین فسادپذیر در سناریوهای بهینه¬سازی سطوح تولید و کنترل موجودی و بهینه¬سازی تعداد و نوع وسایل نقلیه مورد نیاز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. به منظور یافتن مقادیر بهینه / نزدیک بهینه سطوح تولید و کنترل موجودی و تعداد و نوع وسایل نقلیه، از رویکرد شبیه¬سازی – بهینه¬سازی و الگوریتم¬های فراابتکاری بهره گرفته شده است. برای این منظور از نرم افزار AnyLogic برای مدلسازی عامل ها استفاده شده است. در این پژوهش سه سناریو جداگانه برای بررسی در نظر گرفته شده است. بهينه¬سازي سطح حداقل و حداکثر جهت توليد محصولات، بهينه¬سازي تعداد وسايل نقليه و نوع آنها و افزایش ظرفیت تولید با احداث خطوط تولیدی جدید. نشان میدهد، بهينه¬سازي سطوح توليد و موجودي با هدف کمينه کردن هزينه¬هاي نگهداري محصول و هزينه انتظار عامل توزيع¬کننده، تابع هدف 3 درصد بهبود و ميانگين مدت زمان دريافت سفارش تا تحويل محصول نيز 5 درصد بهبود مییابد.
Ahumada, O., and Villalobos, J.R. (2011). "Operational model for planning the harvest and distribution of perishable agricultural products", International Journal of Production Economics, 133(2), 677–687.
Atai, Es. Sadeghian, Ramin Hamedi, M (2019) Presenting an integrated multi-objective model for location-routing and inventory of relief facilities considering several transportation and netting models, Transportation Research Journal, 17th year, 2nd volume, number 63. [In Persian]
Biuki, M., Kazemi, A., & Alinezhad, A. (2020). An integrated location-routing-inventory model for sustainable design of a perishable products supply chain network. Journal of Cleaner Production, 260, 120842.
Diabat, A., Jabbarzadeh, A., & Khosrojerdi, A. (2019). A perishable product supply chain network design problem with reliability and disruption considerations. International Journal of Production Economics, 212, 125-138.
Elmi, E., Azar, A., & Ghaffari, F. (2023). Application of System Dynamics in Evaluating Knowledge Management Processes on Supply Chain Efficiency. Journal of Executive Management, 14(28), 79-114. doi: 10.22080/jem.2022.22405.3635
Ferguson, M.E., Ketzenberg, M.E., 2005. Information Sharing to Improve Retail Product Freshness of Perishables. Prod. Oper. Manage. 15 (1), 57–73.
Ghare, P.M., Schrader, G.F., 1963. A model for exponentially decaying inventory. Journal Ind. Eng. 14 (5), 238–243.
Golestani, M., Moosavirad, S. H., Asadi, Y., & Biglari, S. (2021). A multi-objective green hub location problem with multi item-multi temperature joint distribution for perishable products in cold supply chain. Sustainable Production and Consumption, 27, 1183-1194.
Hajimirzajan, A., Pirayesh, M., & Dehghanian, F. (2015). Developing a Supply Chain Planning Model for Perishable Crops. Research in Production and Operations Management, 6(1), 35-60.
Hammond, D., & Beullens, P. (2007). Closed-loop supply chain network equilibrium under legislation. European journal of operational research, 183(2), 895-908.
Jouzdani, J., & Govindan, K. (2021). On the sustainable perishable food supply chain network design: A dairy products case to achieve sustainable development goals. Journal of Cleaner Production, 278, 123060.
Khani, M., Saqai, A., & Heydarzad Hanzaei, K. (2018). Modeling market penetration strategies using factor-based simulation. New Researches in Decision Making, 4(1). [In Persian]
Li, Q, Yu, P., Wu, X., 2017. Shelf Life Extending Packaging, Inventory Control and Grocery Retailing. Prod. Oper. Manage., 26 (7), 1369–1382.
Liu, Y., Zhao, R., Wu, K-J., Huang, T., S. F. Chiu, A., Cai, CH. (2018). A Hybrid of Multi-Objective Optimization and System Dynamics Simulation for Straw-to-Electricity Supply Chain Management under the Belt and Road Initiatives. Sustainability, 10, 868; doi:10.3390/su10030868.
Macal, C. M. (2010). To agent-based simulation from system dynamics. In Proceedings of the winter simulation conference, (pp. 371-382). IEEE.
Macal, C., & North, M. (2014). Introductory tutorial: Agent-based modeling and simulation. In Proceedings of the winter simulation conference, (pp. 6-20). IEEE.
Martin, R. (2015). China must improve its cool supply chain to keep pace with demand for fresh food. URL: http://theloadstar. co. uk/coolstar/china-must-improve-its-cool-supply-chain-to-keep-pace-with-demand-for-fresh-food.
Nakhai Kamalabadi, I. Qasimi, S. Qudsi, R. (2008). Development and improvement of perishable goods inventory control models in three-level supply chain with just-in-time logistics condition, Industrial Management Quarterly, 4 (7). [In Persian]
Rong, A., Akkerman, R., and Grunow, M. (2011). "An optimization approach for managing fresh food quality throughout the supply chain", International Journal of Production Economics, 131 (1), 421–429.
Shafiee, F., Kazemi, A., Jafarnejad, A., Sazvar, Z., & Amoozad Mahdiraji, H. (2020). Proposing a Robust Optimization Model for Sustainable Supply Chain of Perishable Dairy Products. Research in Production and Operations Management, 11(3), 17-46. doi: 10.22108/jpom.2021.124952.1290
Suryawanshi, P., & Dutta, P. (2023). Distribution planning problem of a supply chain of perishable products under disruptions and demand stochasticity. International Journal of Productivity and Performance Management, 72(1), 246-278.
Yavari, M., Geraeli, M (2019). Heuristic method for robust optimization model for green closed-loop supply chain network design of perishable goods. J. Cleaner Prod. 226, 282–305.