اثر هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل سیر بر توان هوازی و اسید لاکتیک در زنان دو و میدانی کار میانسال غیرحرفهای
الموضوعات :فرهاد صفری زنجانی 1 , لیلا توسلیان قماشچی 2
1 - دکتری، گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه آنکارا، آنکارا، ترکیه.
2 - دبیر رسمی آموزش وپرورش و استاد مدعو دانشگاه فرهنگیان
الکلمات المفتاحية: دویدن, مصرف بیشینه اکسیژن, اسید لاکتیک, مکمل سیر, عملکرد ورزشی,
ملخص المقالة :
تمرین استقامتی طولانی مدت، شاخصهای توان هوازی و اسید لاکتیک را هنگام استراحت و فعالیت ورزشی بهبود میبخشد. افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک با مصرف سیر میتواند این آثار مفید را تقویت کند؛ بنابراین میتواند عملکرد استقامتی را افزایش دهد. لذا این مطالعه با هدف مقایه اثرات هشت هفته تمرین استقامتی همراه با مصرف مکمل سیر بر توان هوازی و اسید لاکتیک در زنان دوومیدانی کار میانسال غیرحرفهای شهر زنجان انجام شد. زنان دونده سالم، به طور تصادفی، به چهار گروه مکمل سیر (با میانگین سنی 33/52) گروه تمرین (60/53)، گروه مکمل سیر و تمرین (93/53) و گروه کنترل (با میانگین سنی 63/53) تقسیم شدند. پس از اجرای آزمون بروس (پیش آزمون) به یک گروه مکمل سیر، گروه تمرین (فقط تمرین) و گروه مصرف مکمل سیر و تمرین (سیر به همراه تمرین) داده شد و گروه کنترل فعالیت خاصی انجام ندادند. در پایان هفته هشتم، آزمودنیها مجدداً آزمون بروس را اجرا کردند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تی مستقل و تحلیل کواریانس استفاده شد. سطح معنی داری در تمامی آزمونها 05/0 بود. نتایج نشان داد که بین میزان مصرف مکمل سیر، اجرای تمرین و سیر با تمرین در افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بعد از هشت هفته، مصرف مکمل سیر، باعث تفاوت معنی دار در حداکثر اکسیژن مصرفی نسبت به گروه کنترل گردید. یافتههای پژوهش حاضر نشان میدهد که مصرف سیر به همراه تمرین استقامتی تأثیر معنی داری بر افزایش توان هوازی و کاهش اسید لاکتیک زنان دونده دارد.
[1] Abbasi Deloui, Asia; Tabe, Heda; Ziaul AL Haq, Seyyed Javad; Berari, Alireza (2022). Studying the effect of aerobic exercise and garlic supplementation on the system of heart tissue in obese rats. Plasma and Biomarkers Journal. Volume 14, Number 3 - Number 54, July 2022, pp. 73-84. [Persian].
[2] Ahmadi Azad Sajjad, Sheikhi Siros. (2011). Impact of endurance training and garlic consumption on maximal oxygen consumption in inactive men. Applied research of management and biological sciences in sports. No: 2; 11-18. [Persian].
[3] Ahmadizad S، Ghanimati R، Bagheri A، Sheikhi S، Ghanimati M. the effect of endurance training and garlic consumption on vo2max in non- active men. Management Applications Research and Biological Sciences in Sport 2011; 2: 11-18[in Persian]
[4] Booth, FW., Roberts, CK., Laye, MJ. (2012). Lack of exercise is a major cause of chronic diseases. Compr Physiol., 2(2);1143-211.
[5] Brun JF، Connes P، Varlet-Marie E. Alterations of blood rheology during and after exercise are both consequences and modifiers of body's adaptation to muscular activity. Sci Sports 2007; 22(6): 251-266.
[6] Durkot Mj، De Garavilla L، Caretti D، Francesconi R. The effect of dichloroacetate on lactate accumulation and endurance in an exercising rat model. Int J Sports Med 1995; 16(3): 167-71
[7] Feng, R., Wang, L., Li, Z., Yang, R., Liang, Y., Sun, Y. (2019). A systematic comparison of exercise training protocols on animal models of cardiovascular capacity. Life sciences, 217; 128–140.
[8] Ghyasi, R., Mohaddes, G., Naderi, R. (2019). Combination effect of voluntary exercise and garlic (Allium sativum) on oxidative stress, cholesterol level and histopathology of heart tissue in type 1 diabetic rats. J Cardiovasc Thorac Res, 11(1); 61-67.
[9] Hijazi Seyyed Mahmoud. (2013). The influence of selected aerobic exercises on aerobic capacity and some blood physiological factors in middle-aged men with type 2 diabetes. Journal of Medical Sciences of Islamic Azad University of Mashhad. Summer 2013, Year 6, Number 2 (Payapei 22), pp. 123-130. [Persian].
[10] Kashimoto N، Sumioka I، Nishihama T، Hayama M، Takeda H. Aged garlic extract ameliorates physical fatigue. Biol Pharm Bull 2006; 29(5):962-66.
[11] Morris DM، Beloni RK، Wheeler HE. Effects of garlic consumption on physiological variables and performance during exercise in hypoxia. Appl Physiol Nutr Metab. 2013; 38: 363–67
[12] Sadeghi (2000) The six weeks combined training effect on maximal strength and VO2max in non-athletes. Master's thesis. Physical Education and Sports Science. [Persian].
[13] Saki Behzad (2013). The effect of garlic supplementation on the aerobic performance in non-athletes. Iranian journal of nutritional science and food industry, 10(2); 115-120. [Persian].
[14] Saxena KK، Gupta B، Kulshrestha VK، Stivastava RK، Prasad DN. Effect of garlic pretreatment on isoprenalineinduced myocardial necrosis in albino rats. Indian J Physiol Pharmacol 1980; 24: 233 –36
[15] Tartibian Bakhtiar. (2007). Estimation of maximum aerobic capacity indicators of teenagers: comparison of five protocols. Olympic Quarterly of the 15(1); (37). [Persian].
[16] Ushijima M، Sumioka I، Kakimoto M، Yokoyama K. Effect of garlic and garlic preparations on physiological and psychological stress in mice. Phytother Res 1997; 11: 226–30.
[17] Winzer, E. B., Woitek, F., Linke, A. (2018). Physical activity in the prevention and treatment of coronary artery disease. Journal of the American Heart Association, 7(4); e007725.
[18] Wlosinska, M., Nilsson, A. C., Hlebowicz, J., Hauggaard, A., Kjellin, M., Fakhro, M. (2020). The effect of aged garlic extract on the atherosclerotic process - a randomized double-blind placebo-controlled trial. BMC Complementary Medicine and Therapies, 20(1); 132.
[19] Zahedi, Pejman; Bashiri, Jabar; Gholami, Farhad. (2019). Simultaneous effect of aerobic training and garlic supplementation on resting levels of serum aminotransferases in obese men. Medical Journal of Tabriz University of Medical Sciences. Volume: 42, Number: 5, pp. 581-590. [Persian].
[20] Abdullah Karim Al-Shammari, Z., Banaeifar, A.A., Zafari, A., Arshadi, S. (2024). The interaction of interval training and whey protein on the ratio of testosterone to cortisol. Journal of Physiology of Training and Sports Injuries, 1(1):39-46. [Persian].