تاثير موسیلاژ پنیرک ،كربوكسي متيل سلولز وكاربندازيم در حفظ كيفيت و فعاليت آنتي اكسيداني ميوه گوجه فرنگي طي انبارماني
الموضوعات :محدثه کامرانی مهنی 1 , بهنام بهروزنام 2 , عبدالکریم اجرایی 3 , کاوس ایازپور 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
2 - استادیار، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
3 - استادیار، گروه خاکشناسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
4 - استادیار،گروه آسیب شناسی گیاهی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
الکلمات المفتاحية: پوشش خوراکی, گوجه¬فرنگی, سفتی بافت, فنل و فلاونوئید,
ملخص المقالة :
انبارمانی یکی از مهمترین پروسهی نگهداری از محصولات از بازهی برداشت تا مصرف آن است. معمولاً روشهای مختلفی برای نگهداری محصول در انبار وجود دارد، که بسته به نوع محصول، متفاوت است. در این بین، باید کنترل کاملی بر روی بیماریهای پس از برداشت محصول هم وجود داشته باشد. به همین منظور بررسی اثر پوششهای خوراکی بر حفظ کیفیت و فعالیت آنتی اکسیدانی میوهی گوجه فرنگی رقم 4129 طی انبارمانی، آزمايشی به صورت طرح کاملاً تصادفي در 4 تکرار، که هر تکرار شامل 2 ميوه بود، انجام شد. در اين آزمايش کربوکسی متیل سلولز در 3 سطح (5/0، 75/0، 1 درصد و شاهد )، موسیلاژپنیرک در 3 سطح ( 5/0، 1 و5/1 و شاهد)، تيمار با کاربندازیم به عنوان فاکتور اصلي اول و زمان نمونه برداري در 6 سطح 0، 8، 16، 24، 32 و 40 روز پس از انتقال ميوهها به انبار سرد به عنوان فاکتور فرعي در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که کمترین میزان کاهش وزن میوه در تیمار کاربندازیم 1 (5/3)، بیشترین میزان اسیدهای آلی در روز اول نگهداری در تیمار موسیلاژ پنیرک 5/0 (167)، بیشترین میزان مواد جامد محلول در 8 روز نگهداری در تیمار موسیلاژ پنیرک 5/1 (80/6 درصد)، بیشترین میزان سفتی بافت میوه در 24 روز نگهداری در تیمار موسیلاژ پنیرک 5/0 (900/2 کیلوگرم بر سانتیمترمربع)، بیشترین میزان لیکوپن در 8 روز نگهداری در تیمار کربوکسی متیل 75/0 مشاهده گردید که نسبت به شاهد 6/92 درصد افزایش داشت. همچنین بیشترین میزان فلاونوئید در 24 روز نگهداری در تیمار کربوکسی متیل 1 (399/0 میلیگرم) مشاهده گردید که نسبت به شاهد 20 درصد افزایش داشت بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در 8 روز نگهداری در تیمار موسیلاژ پنیرک 1 (942/0 درصد) مشاهده گردید. در نهایت نتیجه گرفتند که پوششهای خوراکی کربوکسیمتیلسلولز، موسیلاژپنیرک باعث کند شدن روند کاهشی در صفتهای مورد بررسی داشتند. اما تیمار گوجهفرنگی با کاربندازیم در سطح 5/1 درصد باعث افزایش بیشترین تاثیرات در صفتهای مورد بررسی شدند.
1. Ali, Q., Kurubas, M.S., Mujtaba, M., Nazari, A.W., Dogan, A., Kaya, M., Oner, E.T., Yilmaz, B.A., Erkan, M. 2024. Shelf life of cocktail tomato extended with chitosan, chia
mucilage and levan. Scienta Horticulturae, 323, 112500. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2023.112500 2. Arah, I.K., Ahorbo, G.K., Anku, E.K., Kumah, E.K., and Amaglo, H., 2016. Postharvest Handling Practices and Treatment Methods for Tomato Handlers in Developing
Countries: A Mini Review. Advances in Agriculture, Pp. 1–8. https://doi.org/10.1155/2016/6436945. 3.
Athmaselvi, K. A., Sumitha1, P., Revathy, B. 2013. Development of Aloe vera based edible coating for tomato. International Agrophysics. 27, 369-375. 4. Bonilla, J., Atares, L., Vargas, M., Chiralt, A. 2012. Edible Films and Coatings to Prevent the Detrimental Effect of Oxygen on Food Quality: Possibilities and limitations. Journal
of Food Engineering. 110, 208-213. 5. Farhadi Sadr F., Ghafoorzadeh D., Nurollahi, Kh. 2021. Effect of carbendazim fungicide in controlling of the Verticilliumlycaniciumin the dry scorch button mushroom I
northern Khuestan province. 5 th International Congress of Developing Agriculture, Natural Resources, Environment and Tourism of Iran. 6. Jogaiah S., Satapute P., de Britto S., Konappa N. 2020. Exogenous priming of chitosan induces upregulation of phytohormones and resistance against cucumber powdery
mildew disease is correlated with localized biosynthesis of defense enzymes. International Journal of Biological Macromolecules 162. DOI:10.1016/j.ijbiomac.2020.08.124. 7. Karki, A., Dawadi, E. 2022. A REVIEW ON POST-HARVEST HANDLING PRACTICES OF TOMATO (LYCOPERSICUM ESCULENTUM). Food and Agri Economics Review (FAER), 22):
100-103. DOI: http://doi.org/10.26480/faer.02.2022.100.103. 8.
Lenore, A., and Susan, S., 2000. 1691s. Lycopene and Cardiovascular Disease, Pp. 1–3. 9. Mujtaba M , Morsi, R.E., Kerch, G., Elsabee, M.Z., Kaya , M., Labidi, J., Khawar, K.M. 2019. Current advancements in chitosan-based film production for food technology; A
review. International Journal of Biological Macromolecules, 121: 889-904. 10. Narasimhamurthy, K.,Udayashankar, A.C., De Britto, S.D. N. Lavanya, S.N., Abdelrahman, M., Soumya, K., Shetty, H h., Srinivas, Ch., Jogaiah, S. 2022. Chitosan and chitosan-
derived nanoparticles modulate enhanced immune response in tomato against bacterial wilt disease. International Journal of Biological Macromolecules, 220: 223-237. 11. OA, A., El-Sharony T. F., Abd-Allah, A. S. E. 2015. The effectiveness of plant essential oils and Arabic gum on the postharvest treatments of Zaghloul dates fruit during cold
storage. International Journal of ChemTechResearch. 8(4), 1492-1501. 12. Pakravan M, Abedinzadeh H, Safaeepur J, Comparative studies of mucilage cells in different organs in some species of Malva, Althaea and Alcea. Pakistan Journal of
Biological Sciences. 2007; 10(15): 2603- 2605. 13.
Park, H. J., & Chinnan, M. S. (1995). Gas and water vapor barrier properties of edible films from protein and cellulosic materials. Journal of food engineering, 25(4), 497-507. 14. Phan, D., Debeaufort, F., Peroval, C., Despré, D., Courthaudon, J. L., & Voilley, A. (2002). Arabinoxylan-lipid-based edible films and coatings. 3. Influence of drying
temperature on film structure and functional properties.Journal of agricultural and food chemistry, 50(8), 2423-2428. 15. Prakash B., Kujur A., Yadav A., Kumar A., Singh PP., Dubey N K. 2018. Nanoencapsulation: An efficient technology to boost the antimicrobial potential of plant essential oils
in food system. Food Control, 89: 1-11. 16. Sondi, I. and Salopek-Sondi, B. (2004) Silver Nanoparticles as Antimicrobial Agent: A Case Study on E. coli as a Model for Gram-Negative Bacteria. Journal of Colloid and
Interface Science, 275, 177-182. https://doi.org/10.1016/j.jcis.2004.02.012. 17. Terpinc P., Bezak M., Abramovi, H. 2006. Kinetic model for evaluation of the antioxidant activity of several rosemary extracts. Food Chemistry, 115(2),
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.033 18. Yu,Y., Yan, K., Zhang, H., Song,Y., Chang, Y., Liu, K., Zhang,Sh., Cui, M. 2023. Edible Composite Coating of Chitosan and Curdlan Maintains Fruit Quality of Postharvest Cherry
Tomatoes. Horticulturae, 9(9), 1033; https://doi.org/10.3390/horticulturae9091033. 19. Yuan, J., Hou, Q., Chen, D., Zhong, L., Dai, X., Zhu, Z. (2020). Chitosan/LiCl Composite Scaffolds Promote Skin Regeneration in Full-Thickness Loss. Sci. China Life Sci. 63 (4),
552–562. doi:10.1007/s11427-018-9389-6 20. Zhou, R., Mo, Y., Li, Y., Zhao, Y., Zhangand, G. Y., Hu, Y. 2008. Quality and internal characteristics of Huanghua pears (Pyrus pyrifolia Nakai, cv. Huanghua) treated with
different kinds of coatings during storage. Postharvest Biology and Technology. 49, 171- 179