نفوذ و اثرگذاری مولانا بر متفکران جهان بویژه اندیشمندان شبه قاره
الموضوعات :
1 - استاد دانشگاه علامه طباطبایی.
الکلمات المفتاحية: مولانا ـ متفکران جهان ـ شرحهای مثنوی ـ تأثیر مولانا بر متفکران جهان,
ملخص المقالة :
اندیشههای والا و تابناک مولانا از درخشانترین تجلیات معنویت و روحانیت در مشرق زمین بشمار میرود و همین معنویت اصیل است که در جهان امروز که مادهپرستی از هر سویی بشریت را تهدید میکند، اهمیتی فوقالعاده یافته است. در حقیقت، ذوق زایدالوصف و اندیشههای بلند و آسمانی و روح عمیق و عرفانی مولانا بزرگترین گنجینه و ارمغانی ارزنده بوده که امکان دارد ملتی به فرهنگ و ادب و تمدن جهان اهدا کرده باشد؛ تا آنجا که فروغ تابناک معنویت او از سرزمینهای دور و نزدیک از افکار شاعر و متفکر بلندآوازة شبه قاره، یعنی علامه اقبال تا پروفسور نیکلسون مستشرق شهیر انگلستان و مصحح و شارح مثنوی مولانا در غرب همه را تحت تأثیر اندیشههای بلند و انسان ساز خود قرار داده است. نگارنده در این مقاله کوشیده است تا گوشهها و نمونههایی از این تأثیرات شگرف مولانا را بر متفکران جهان، بویژه ادیبان و عارفان شبه قاره نشان دهد.
- مثنوی معنوی،کلاله خاور، ص 425، ب 45.
الف: فهرست مشترک نسخههای خطی فارسی پاکستان، احمد منزوی، از انتشارات مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان در چهارده مجلد.
ب: راهنمای فهرست مشترک نسخههای خطی فارسی پاکستان، دکتر انجم حمید از انتشارات مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان، اسلام آباد، 1377.
ج: ترجمههای متون فارسی به زبانهای پاکستانی، تألیف اختر راهی، مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان، 1365 هـ.ق.
د: فهرست نسخههای خطی فارسی کتابخانه جامعه همدرد تغلق آباد دهلی نو از انتشارات مرکز تحقیقات فارسی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو 1377.
هـ: فهرست میکروفیلم نور ـ هند 1379.
- مثنوی معنوی به کوشش محمدرمضانی، چاپ کلالة خاور، 1319، تهران، ص 50، س 21.
_||_