بررسی اثرات خلاقیت، هوش و ویژگیهای شخصیتی بر میزان درک و فهم جوانان 17 تا 18 ساله مجرد و مذکر در دو کشور ایران و آذربایجان نسبت به دو بیتیهای شهریار و وهابزاده
الموضوعات :
1 - دانشجو
الکلمات المفتاحية: هوش, واژههای کلیدی: خلاقیت, ویژگیهای شخصیتی, درک و فهم,
ملخص المقالة :
چکیده: این تحقیق، به بررسی اثرات خلاقیت، هوش و ویژگیهای شخصیتی بر میزان درک و فهم جوانان 17 تا 18 ساله مجرد و مذکر در دو کشور ایران و آذربایجان نسبت به دو بیتیهای شهریار و وهابزاده پرداخته و سؤال اصلی تحقیق بدین ترتیب تدوین شد که: آیا هوش، خلاقیت و ویژگیهای شخصیتی، میتواند میزان درک و فهم را افزایش دهند یا خیر؟ در راستای پاسخگویی به سؤال اصلی تحقیق، فرضیه اصلی بدین ترتیب عنوان گردید که هوش، خلاقیت و ویژگیهای شخصیتی، بر میزان درک و فهم جوانان از اشعار شهریار و وهابزاده مؤثر است. روش تحقیق حاضر توصیفی، از نوع زمینهیابی است. جامعة آماری تحقیق حاضر نیز که در حیطه جوامع نامحدود جای میگیرد، عبارتند از: جوانان 17 تا 18 ساله مجرد و مذکر ایران و آذربایجان که از این تعداد، 120 نفر از جوانان ایران و 120 نفر از جوانان آذربایجان که همگی در دامنه سنی 17 تا 18 سال واقع شده و مجرد و مذکر میباشند، بهعنوان حجم نمونه تحقیق حاضر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده د راین تحقیق عبارتند از: آزمون خلاقیت تورنس، مقیاس هوشی استانفورد- بینه، ویژگیهای شخصیتی NEO و دوبیتیهای منظوم؛ که تمامی ابزار دارای روایی و اعتبار(بالاتر از 70/0) میباشند. در نهایت، با استفاده از مدل آماری رگرسیون چندمتغیری، به آزمون فرضیههای تحقیق پرداخته و یافتههای تحقیق نشان داد که رابطه معناداری بین خلاقیت، استدلال سیال، دانش و انعطافپذیری با میزان درک و فهم وجود دارد. بدین ترتیب که با افزایش خلاقیت، استدلال سیال، دانش و انعطافپذیری، میزان درک و فهم از اشعار شهریار و وهابزاده نیز افزایش مییابد.
منابع فارسی
پهلوان نژاد، م. ر و نجفی، آ. (1387). ارایه فرایندهای واژگانی به کودکان دبستانی و بررسی چگونگی تأثیر آن در درک مفاهیم آموزشی. فصلنامه تخصصی زبان و ادبیات دانشکده ادبیات و علوم انسانی مشهد، شماره (4) .25-35.
حسنزاده، ک. (1381). بنیاد و ماهیت هوش آدمی. تهران: جمال.
سیف، ع. ا. (1378). روانشناسی پرورشی. تهران: آگاه.
شریفی، ح. پ. (1376). نظریهها و کاربرد آزمونهای هوش و شخصیت. تهران: سخن.
طهماسبیان، ح، افشارنیا، ک، محمدی، ش و کاکابرایی، ک. (1389). بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیت با خلاقیت در دانشجویان دختر و پسر . تهران : مجله اندیشه و رفتار، شماره 3.دوره 16، 320-330
عابدی، ج. (1379). رویکردهای نوین در خلاقیت و شیوههای ارزشیابی آن. ماهنامه تدبیر، شمارة 87.50-40
کامکاری،ک. (1385). طرح پژوهشی بررسی ویژگیهای شخصیتی، خلاقیت، علائق شغلی و توقعات و انتظارات نخبگان پتروشیمی. تحت نظارت سازمان ملی پتروشیمی ایران، دفتر توسعه و پژوهش منابع انسانی.
گروسی فرشی، م. ت. (1380). رویکردهای نوین در ارزیابی شخصیت. تهران: نشر جامعهپژوه.
مطلب زاده، خ و منوچهری، م. (1388). بررسی رابطه هوش چندگانه با مهارت خواندن و درک مطلب در آزمون بین المللی زبان انگلیسی. فصلنامه اصول بهداشت روانی، شماره 2.30-25.
منابع انگلیسی
Baddeley, A. (1992). Working memory. New York: Oxford University Press.
Kearney; K. M. Barbara, J. Gilman, M. S. (2004). Assessment and Testing: what about theSB5, WISC-IV and other tests?, March 20 th & 21 st.
Roid, H. G. (2005). Manual stanford bitnet, intelligence scales for early childhood, fifth edition, Riverside Publishing A Houghton Mifflin Company.
Ruf, D. L. (2003). Use of the SB5 in the Assessment of High Abilities. (Stanford- Bitnet Intelligence Scales, Fifth Edition Assessment