تجزیه شیمیایی روغن اسانسی¬گیاهTeucrium polium L. با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی کوپل شده با طیف سنج جرمی( GC-MS)
الموضوعات : شیمی کوانتومی و اسپکتروسکوپی
1 - گروه شیمی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
الکلمات المفتاحية: Teucrium Polium , , HS-SPME آلفا- پینن, بتا- پینن, لیمونن و روغن¬های اسانسی,
ملخص المقالة :
در این تحقیق گیاه مریم نخودی یا کلپوره با نام علمی Teucrium Polium از استان خراسان رضوی جمع آوری گردید. اسانس گیاه با استفاده از تکنیک تقطیر با آب و تکنیک میکرواستخراج از فضای فوقانی فاز جامد بدست آمد و اسانس و اجزاء فرار حاصل از دو روش، با استفاده از روش طیف سنج جرمی کوپل شده با گاز کروماتوگرافی(GC-MS) مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. تجزیه اسانس بدست آمده با تقطیر با آب نشان داد، آلفا- پینن(54/19%)، بتا- پینن(71/10%)، لیمونن(22/8%)، بتا-میرسن(87/6%)، جرمکران دی(16/6%) و ترانس- کاریوفیلن (02/6%) ترکیبات اصلی شناسائی شده (09/88%) در کل اسانس بدست آمده از اندام هوایی گیاه را تشکیل می¬دهند. از دیگر ترکیبات موجود در اسانس گیاه می¬توان از کاریوفیلن اکسید(46/3%)، اسپاتولنول(46/3%) و بی سیکلو جرمکران(35/3%) نام برد. تجزیه اجزاء فرار بدست آمده با HS-SPME نشان داد، آلفاپینن(99/57%)، بتا- پینن(44/18%)، لیمونن(26/7%) و بتا-میرسن(20/7%) ترکیبات اصلی در اندام هوایی گیاه می¬باشند. ترانس- کاریوفیلن(1/2%) و جرمکران دی(98/1%) از دیگر ترکیبات قابل ذکر در روش SPME می¬باشد.