تخمین تابع تولید و بررسی بهره وری عوامل تولید چای در استان گیلان
الموضوعات : پژوهشهای اقتصاد روستامحمد کریم معتمد 1 , طراوت عارف عشقی 2 , فاطمه قربانی پیرعلیدهی 3
1 - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان
2 - دانشآموخته دکتری اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تبریز
3 - دانشآموخته دکتری ترویج و آموزش کشاورزی،دانشگاه رازی کرمانشاه
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
مطالعه حاضر با هدف بررسی بهره وری عوامل تولید در باغات چای استان گیلان شکل گرفت. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه از 314 چایکار در سطح استان در سال 1395 جمع آوری شد. تابع تولید ترانسندنتال به عنوان تابع برتر انتخاب و با استفاده از آن مقادیر بهره وری متوسط، نهایی و کشش ها محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که نهاده های زمین، نیروی کار، کود شیمیایی و متغیر تجربه اثر مثبت و معنی داری در تولید این محصول دارند. همچنین سطح زیرکشت بیشترین بهره وری متوسط (45/6022 کیلوگرم) و نهایی (03/9272 کیلوگرم) را دارد و با افزایش سطح زیرکشت باغات، بهره وری نهایی و متوسط دو نهاده سطح زیرکشت و نیروی کار افزایش یافته و بهره وری نهایی کود شیمیایی منفی می شود. محاسبات کشش های تولید بیانگر این است که استفاده از زمین در ناحیه یک تولیدی صورت گرفته و به ازاء یک درصد افزایش در سطح زیرکشت میزان تولید معادل 58/1 درصد افزایش می یابد. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که از طریق راهکارهای مطلوب مانند تشکیل تعاونی های تولیدی افزایش سطح زیرکشت باغات (افزایش اندازه واحد تولیدی) مدنظر قرار گرفته و از طریق آموزش و ترویج روش های صحیح مصرف کود به کشاورزان، مصرف این نهاده کاهش یابد.
_||_