بررسی کاربرد اسانس، عصاره آللوپاتیک درمنه (Artemisia sieberi) و نانو کلات چهار عنصر بر افزایش توان رقابتی گندم با علفهای هرز
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزیاحسان اله جلیلی 1 , فرناز گنج آبادی 2 , میرسعید ولیعهدی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه شناسایی و مبارزه با علفهای هرز و دانشجوی دکتری گروه زراعت، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشجوی دکتری گروه زراعت، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مکانیزاسیون کشاورزی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی، سازمان جهاد کشاورزی استان البرز
الکلمات المفتاحية: عملکرد, آللوپاتی, پارامترهای رشد, علفهای هرز, نانو کلات,
ملخص المقالة :
در راستای افزایش توان رقابتی گندم با علفهای هرز در اثر برهمکنش اسانس، عصاره آللوپاتیک درمنه (Artemisia sieberi) و نانو کلات چهار عنصر آزمایشی در سال زراعی 1395 در استان البرز (کرج) اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و تیمارهای آزمایشی شامل ترکیبات آللوپاتی درمنه در شش سطح: اسانس 6/0، 4/0 و 2/0 میلی لیتر در متر مربع و عصاره 6/0، 4/0 و 2/0 میلی لیتر در متر مربع، شاهد با علف هرز (عدم مصرف ترکیبات آللوپاتیک)، شاهد بدون علف هرز (وجین دستی) و نانو کلات چهارعنصره ZFMB (Zinc, Iron, Manganese & Boron) در سه سطح: نانو کلات یک لیتر در هکتار، نانو کلات دو لیتر در هکتار، شاهد (عدم مصرف نانو کلات) صورت گرفت. یافتههای این تحقیق نشان داد تیمار اسانس 6/0 میلی لیتر در متر مربع به همراه مصرف دو لیتر نانو، 33/73 درصد وزن خشک کل علفهای هرز را نسبت به شاهد حضور علفهرز کاهش داد. در نتیجه شرایط برای رشد مناسب گیاه فراهم شد. مصرف نانو تأثیر مثبت بیشتری بر رشد گندم گذاشت و گیاه با تولید اندام هوایی مناسب، توازن در تولید دانه و کاه را حفظ کرد. همچنین در شرایط کاهش رقابت علفهای هرز بر گندم، اختصاص منابع فتوسنتزی به سمت دانه بیشتر از کاه و کلش بود. همین امر سبب افزایش 83/55 درصدی عملکرد گندم نسبت به شاهد حضور علفهرز شد.
_||_