امکان سنجی کاربرد عصاره علف هرز تلخه (Acroptilon repens) بهعنوان علفکش زیستی جهت کنترل برخی از علفهای هرز گندم و سیبزمینی
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزی
محمدتقی آل ابراهیم
1
(
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
)
پیمان جعفرزاد گللو
2
(
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
)
سعید خماری
3
(
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی.
)
افشار آزادبخت
4
(
دانش آموخته دکتری علوم علف های هرز دانشگاه محقق اردبیلی
)
الکلمات المفتاحية: گندم, عصاره آبی, خرفه, گاوپنبه, تلخه,
ملخص المقالة :
جهت بررسی اثر عصاره آبی گیاه تلخه به عنوان علف کش زیستی بر طول ساقه ، طول ریشه و وزن کل خرفه، گاو پنبه و گندم و وزن متوسط غده و عملکرد تک بوته سیب زمینی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 94-1393 انجام شد. در این آزمایش فاکتور اول شامل غلظت های مختلف (0 (شاهد)، 5، 5/7، 10، 15 و 20 درصد) عصاره آبی تلخه و فاکتور دوم نیز گیاهان مختلف بودند. نتایج تجزیه واریانس داده های آزمایشی نشان داد که طول ساقه ، طول ریشه و وزن کل گیاه در خرفه، گاو پنبه و گندم تحت تاثیر غلظت عصاره تلخه، گونه گیاهی و اثرات متقابل آن ها هم به صورت کاربرد عصاره در خاک و هم کاربرد عصاره بر روی گیاه قرار گرفتند. بر اساس نتایج، در غلظت 20% عصاره آبی تلخه به دو صورت کاربرد در خاک و روی گیاه، بیشترین طول ساقه در گندم و کمترین طول ساقه در گاوپنبه و خرفه مشاهده شد. طول ریشه گندم، خرفه و گاوپنبه در غلظت 5% عصاره آبی تلخه به صورت کاربرد در خاک از نظر آماری با تیمار شاهد تفاوت معنی داری نداشت ولی در غلظت 10%، رشد گیاهان مختلف برابر با هم و در غلظت های بالاتر از 10% کمترین رشد به خرفه و گاوپنبه تعلق داشت. افزایش غلظت عصاره آبی تلخه تا سطح 20% در شرایط کاربرد در خاک و کاربرد بر روی گیاه به ترتیب باعث کاهش 33 و 51 درصدی ماده خشک کل گیاه گندم نسبت به تیمار شاهد شد اما این مقدار برای گاوپنبه 84 و 91 و برای خرفه 84 و 84 درصد بود.
_||_