اثر عصاره برخی از گیاهان دارویی به عنوان بازدارندههای جوانهزنی بر بذور یونجه و اسپرس به منظور بذرکاری پاییزی
مهراب یادگاری
1
(
استادیار گروه زراعت و گیاهان دارویی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
)
الکلمات المفتاحية: گیاهان دارویی, جوانه&rlm, زنی, گیاهان مرتعی, مواد بازدارنده,
ملخص المقالة :
کیفیت علوفه مراتع متأثر از زمان آغاز رشد و نمو و عدم وجود تنشهای محیطی است. امروزه میتوان از متابولیتهای ثانویه موجود در گیاهان دارویی در راستای ایجاد تأخیر در جوانهزنی بذور سایر گیاهان استفاده نمود. یونجه (Medicago sativa) و اسپرس (Onobrychis vicifolia) اهمیتی ویژه در تولید علوفه در کشور دارند. این پژوهش با هدف به تأخیر انداختن جوانهزنی بذور یونجه و اسپرس با استفاده از عصارههای آویشن باغی (Thymus vulgaris)، بومادران (Achillea millefolium) و مریمگلی (Salvia officinalis) در سطوح 0، 15، 30 و 45 گرم در لیتر عصاره آبی به عنوان تیمارهای بازدارنده جوانهزنی با 4 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که اثر عصارههای گیاهی بر تمامی صفات به جز وزن تر و خشک ریشهچه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. در مورد بذور یونجه، بیشترین مقادیر بنیه بذر، درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار شاهد و کمترین مقادیر این صفات با کاربرد عصاره آویشن و مریم گلی با غلظت 45 گرم در لیتر بدست آمد. در مورد بذور اسپرس بیشترین مقادیر بنیه بذر، درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار شاهد و کمترین مقادیر این صفات در اثر استفاده عصاره بومادران با غلظت 45 گرم در لیتر بدست آمد. بنابراین در مناطقی که خطر سرمازدگی بهاره وجود دارد، جهت تأخیر در تندش بذور یونجه میتوان از عصاره مریم گلی و آویشن (45 گرم در لیتر) استفاده نمود و در مورد بذور اسپرس تیمار عصاره بومادران (45 گرم در لیتر) قابل توصیه می باشد.