تاثیر پروتئین با منشا گیاهی و حیوانی جیره غذایی بر خصوصیات بستر و وقوع درماتیت بالشتک کف پایی در جوجه های گوشتی
الموضوعات :حسن قهری 1 , محمد عبداله اوشاقی 2
1 -
2 -
الکلمات المفتاحية: پودر ضایعات کشتارگاهی طیور, درماتیت بالشتک کف پایی, خصوصیات بستر,
ملخص المقالة :
این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از پودر ضایعات کشتارگاهی طیور به عنوان منبع پروتئین حیوانی در مقایسه با جیره های تمام گیاهی تهیه شده با کنجاله سویا،در پیشگیری از بروز درماتیت بالشتک کف پایی در جوجه های گوشتی انجام پذیرفت.در این طرح تعداد 280 قطعه جوجه گوشتی سویهRoss308 در سن 7 روزگی به صورت تصادفی در 28 پن که شامل 7 تیمار و هر تیمار دارای 4 تکرار و با در نظر گرفتن 10 قطعه در هر تکرار تقسیم شدند.از تراشه چوب تازه و مرغوب به عنوان بستر استفاده شد.تیمارهای آزمایشی شامل:1)جیره شاهد (فاقد پودر ضایعات کشتارگاه طیور)، 2،3،4،) جیره های حاوی 5 درصد پودر ضایعات گشتارگاهی به ترتیب از کشتارگاه B,A,C : 5،6،7) جیره های حاوی 7 درصد پودر ضایعات کشتارگاهی به ترتیب از کشتارگاه های B,A,Cبودند.جوجه ها از سن 8 روزگی تا 24 روزگی با جیره های غذایی مورد آزمایش تغذیه شدند.تجزیه و تحلیل آماری داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی و به روش فاکتوریل و با استفاده از بسته نرم افزاری SAS و مقایسه داده ها با استفاده از آزمون توکی انجام گرفت.پاهای همه جوجه های گوشتی در روزهای 28، 35 و 42 روزگی امتیاز دهی شدندو شدت جراحات به صورت:بدون جراحت ،با جراحات ملایم و با جراحات شدید ثبت گردید.نمونه های نستر در روزهای 28،35 و 42 روزگی جهت اندازه گیری درصد رطوبت،ازت و pH بستر جمع آوری شد. وقوع درماتیت کف پایی در جوجه ها به صورت معنی دار متاثر از منبع پروتئین و سطح منبع پروتئینی یا همان ضایعات کشتارگاهی طیور بود(p<0.0001). به طوری که پرندگان تغذیه شده با جیره تمام گیاهی میزان و شدت بیشتری از وقوع درماتیت بالشتک کف پایی را در مقایسه با آنهایی که از جیره های با پروتئین گیاهی-حیوانی استفاده کرده بودند نشان دادند.درصد رطوبت،درصد ازت و pH بستر چندان معنی دار نبودند.در این آزمایش میزان و شدت بروز درماتیت بالشتک کف پایی به صورت معنی دار متاثر از منبع پروتئین و سطح منبع پروتئینی طیور بود.از این رو،عوامل تغذیه ای نقش معنی دار و اساسی در اتیولوژِ درماتیت بالشتک کف پایی در جوجه های گوشتی بازی می کنند.