بررسی سطوح مختلف دی کلسیم فسفات در جیره بر عملکرد رشد، خصوصیات استخوانی و فلور میکروبی جوجه های گوشتی
الموضوعات :سید محمد معتمدی 1 , جواد واحد خوش چهره 2 , ملیحه راحتی نویر 3
1 - دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دام و طیور دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
تهران- مدرس دانشگاه پیام نور تهران، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام از دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، ایران
3 - متخصص صنایع غذایی و عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت،
ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, استخوان, جوجههای گوشتی, فلور میکروبی, دی کلسیم فسفات,
ملخص المقالة :
این آزمایش به منظور بررسی استفاده از دی کلسیم فسفات بر روی عملکرد رشد، فلور میکروبی و بویژه خصوصیات استخوانی در جوجههای گوشتی انجامگرفت. در این آزمایش 200قطعه جوجه گوشتی (سویه راس )308انتخاب شدند و در قالب طرح ک ً املا تصادفی با 4تیمار شامل سطوح مختلف دی کلسیمفسفات ( 2 ،1 ،0/5 ،0درصد) و 5تکرار(در هر تکرار 10قطعه مرغ) آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از دی کلسیم فسفات درجیره جوجههای گوشتی طی دوره آغازین، رشد و پایانی تأثیر معنی داری بر افزایش وزن روزانه و نهای ً تا وزن بدن نسبت به گروه شاهد داشت بطوریکه باافزایش سطح دی کلسیم فسفات در جیره غذایی، وزن بدن نیز افزایش یافت. از نظر میزان خوراک مصرفی تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی مشاهدهنشد( .)P<0/05لیکن گروههای آزمایشی که دی کلسیم فسفات در جیره آنها استفاده شده بود از مصرف خوراک بالاتری برخوردار بودند. استفاده از دیکلسیم فسفات در خوراک اثر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد و کل دوره داشت ( .)P>0/05در بررسی صفات استخوانی تنها شاخص وزناستخوانها از لحاظ آماری نسبت به گروه شاهد معنی داری بود ( ،)P>0/05اما در بقیه صفات (طول استخوان، پهنای استخوان، استحکام استخوان، خاکستراستخوان) تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در بررسی فلور میکروبی روده جوجه ها، گروههای آزمایشی که از دی کلسیم استفاده کردند با گروه شاهداختلاف معنی داری داشتند ( .)P>0/05بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش میتوان گفت که استفاده از دی کلسیم فسفات اثرات مطلوبی بر شاخصهایرشد جوجههای گوشتی دارد.
_||_