ارزیابی تأثیر مصرف پربیوتیک دکستران بر کوکسیدیوز تجربی جوجه های گوشتی سویه راس با استفاده از درجه بندی ضایعات روده ای
الموضوعات :سید شاپوررضا شجاعی 1 , حامد حسنی ولاسجردی 2 , کسری اسمعیل نیا 3
1 - گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
2 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3 - گروه انگل شناسی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی کرج
الکلمات المفتاحية: جوجه گوشتی, پربیوتیک, کوکسیدیوز, دکستران, درجه بندی ضایعات, سویه راس,
ملخص المقالة :
کوکسیدیوز یکی از مهمترین بیماری های عفونی ماکیان و مهمترین عفونت انگلی داخلی آن ها محسوب می شود که تک یاخته های جنسآیمریا عامل اصلی آن می باشند. پیش گیری از این بیماری اغلب به وسیله مصرف داروهای کوکسیدیواستات صورت می گیرد، ولی با افزایشروز افزون مقاومت نسبت به داروهای شیمیایی، ضرورت استفاده از روش های جایگزین جهت کنترل کوکسیدیوز احساس می شود. از جملهروش های جایگزین موثر می توان به استفاده از پر بیوتیک ها اشاره کرد. دکستران پر بیوتیکی است که به تازگی تأثیرات مفید آن در ارتقأ سلامتماکیان و پیش گیری از برخی بیماری های گوارشی آنها به اثبات رسیده است. ولی هنوز در رابطه با تأثیر آن بر روی کوکسیدیوز مطالعه ایصورت نگرفته است. جهت ارزیابی تأثیر دکستران در درجه ضایعات روده ای ناشی از کوکسیدیوز، 120قطعه جوجه گوشتی سویه راسرا در 6گروه 20قطعه ای تقسیم، و 5گروه با مقادیر 50000 ،25000 ،10000و 100000مخلوط اُاُسیستی مورد چالش انگلی قرار گرفتند. درجیره غذایی گروه های آزمایش (به جزء گروه های کنترل مثبت وکنترل منفی ،) به ازای هر یک کیلوگرم از جیره 1/5گرم دکستران افزوده شد.در روز 21پرورش تمام جوجه های گروه های آزمایش ( به جزء گروه کنترل منفی،) با اُاُسیست های اسپوروله شده حاوی چهار گونه اصلیآیمریاهای ماکیان (تنلا، نکاتریکس، ماکسیما و آسرولینا،) چالش داده شدند. روز 6پس از چالش از هر گروه 4جوجه جهت اندازه گیری درجهضایعات روده ای ( ،)Lesion scoringکالبد گشایی شدند. نتایج حاصله نشان داد که مصرف پر بیوتیک دکستران سبب کاهش معنی دارمیانگین درجه ضایعات روده ای در کوکسیدیوز تجربی جوجه های گوشتی می شود