بررسی نقش پارامترهای محیطی و فیزیکوشیمیایی موثر بر شیوع بیماری یرسینیوزیس درمزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان ( )Oncorhynchous mykissمنطقه هراز استان مازندران
الموضوعات :علیرضا باباعلیان 1 , قباد آذری تاکامی 2 , آرمین عابدیان امیری 3 , امین خدادادی 4 , مجتبی کشاورز 5
1 - اداره بهداشت ومدیریت بیماریهای آبزیان، اداره کل دامپزشکی استان مازندران
2 - گروه بهداشت وبیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
3 - مرکز تحقیقات اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات شیلات ایران
4 - گروه بهداشت وبیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی،
ارومیه، ایران
5 - گروه کارشناسی ارشد شیلات، گروه آبزیان، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم
شهر، ایران
الکلمات المفتاحية: قزل آلای رنگین کمان, یرسینیوزیس, بروز, منطقه هراز,
ملخص المقالة :
یرسینیوزیس یا بیماری دهان قرمز ( ERM (Enteric Red Mouth diseaseیکی از بیماریهای عفونی باکتریایی است که درصنعت آبزی پروری ماهیان سردآبیعامل مرگ میر وخساراتهای اقتصادی جبران ناپذیر میباشد .در سالهای اخیر بنابر گزارش سازمان دامپزشکی این بیماری دراغلب استانهای کشور گسترشپیداکرده است وردپای آن دراغلب مزارع گزارش گردیده است. استان مازندران از نظر میزان تولید ماهیان سردآبی درکشور رتبه دوم تولید را به خود اختصاصمیدهد و منطقه هراز (شرق استان مازندران ) بیشترین میزان تولید قزل آلا را در استان مازندران داشته که به جهت اهمیت بیماری وگستره تولید ماهی قزلآلا، عوامل مؤثر دربروز یرسینیوزیس دراین منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت .دراین بررسی که به مدت یک سال (مرداد 1390الی تیر )1391به طول انجامیدتعداد 10مرکز تکثیر وپرورش قزل آلا درمنطقه هراز به صورت تصادفی انتخاب وهرماهه درچهار فصل، برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب مزارع شاملنیتریت، نیترات، یون آمونیوم،مواد جامد محلول، درجه حرارت، اکسیژن محلول و pHاندازهگیری شد.جهت اطمینان از میزان شیوع بیماری یرسینیوزیس ازبافتهای کبد وکلیه 1200عدد ماهی قزل آلا به تفکیک (پرورشی و بچه ماهی) همراه با علائم بیماری ( 410نمونه )وبدون علائم بیماری ( 790عدد) نیز موردبررسی آزمایشگاهی (باکتریولوژی) قرار گرفت.نتایج نشان دادکه فاکتورهای مؤثر دربروز بیماری یرسینیوزیس شامل متغییرهای درجه حرارت، افزایش ،pHفصل، اندازه ماهی بود. همچنین از 410عدد ماهی بیمار 20درصد واز 790عدد ماهی سالم 10درصد به باکتری یرسینیا راکری آلوده بودند.