اثر افزودن عصاره رزماری به رقیقکننده حاوی سطوح مختلف گلیسرول بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچهای مغانی
الموضوعات : دانش و پژوهش علوم دامیمحمدحسین ناجی 1 , ابوالقاسم لواف 2 , بهزاد همتی 3
1 - گروه علوم دامی ،واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
2 - 1- گروه علوم دامی ،واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: گلیسرول, اسپرم قوچ, عصاره رزماری, انجماد- یخگشایی, جنبایی اسپرم,
ملخص المقالة :
هدف از پژوهش پیش رو مطالعه بررسی اثرات افزودن غلظت های مختلف عصاره رزماری به همراه غلظت های مختلف گلیسرول به رقیق کننده، بر ویژگی های جنبایی، زنده مانی و یکپارچگی غشایی اسپرم قوچ های مغانی در طی مراحل انجماد- ذوب بود. برای اینکار از تعداد جهار راس قوچ با میانگین سنی 3 تا 4 سال به صورت دو بار در هفته و به مدت سه هفته (6 تکرار) اسپرم گیری صورت گرفت. پس از انتقال اسپرم به آزمایشگاه و ارزیابی اولیه، اسپرم ها برای حذف اثرات فردی با هم مخلوط شده و به تعداد 6 تیمار آزمایشی که شامل 3 سطح عصاره رزماری (0، 2 و 4 درصد حجمی/حجمی) و دو سطح گلیسرول (5 و 7 درصد) بود تقسیم گردید. پس از آن تیمارها برای مدت 5/2 ساعت در دمای پنج درجه سلسیوس قرار داده شدند تا به تعادل برسند. پس از این مرحله اسپرم ها به پایوت های 25/0 میلی لیتری کشیده شد. پس از آن پایوت ها بوسیله یک روش استاندارد توسط بخار ازت مایع منجمد شدند و جهت ذخیره سازی در داخل ازت مایع غوطه ور گردیدند. فراسنجه های اسپرم، از جمله جنبایی کل، جنبایی پیش رونده، زندهمانی و یکپارچگی غشایی توسط نرم افزار کاسا (CASA) ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزودن 2 درصد عصاره رزماری به همراه 5 درصد گلیسرول به محیط انجمادی اسپرم قوچ سبب بهبود جنبایی کل و پیش رونده، زنده مانی و یکپارچگی غشایی پس از فرایند انجماد-یخ گشایی شد که نسبت به سایر تیمارها تفاوتی معتی دار ایجاد کرده بود (P < 0.05). از نظر فراسنجه های VCL، STR، ALH، VAP هیچ گونه تفاوت معنی داری بین گروه های تیماری مشاهده نشد(P> 0.05). بر اساس یافته های این تحقیق، افزودن عصاره رزماری به همراه 5 درصد گلیسرول به رقیق کننده اسپرم قوچ های مغانی سبب بهبود فراسنجه های کیفی پس از یخ گشایی می شود.
_||_