تاثیر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر میزان فعالیتهای آنزیمهای آنتی اکسیدانی، قندهای محلول و پرولین در گیاه دارویی آرتیشو (.Cynara Scolymus L) تحت تنش شوری
الموضوعات : پژوهش های به زراعیسیده نازیلا سیدعلیخانی 1 , علیرضا پازکی 2
1 - کارشناسی ارشد
2 - محقق
الکلمات المفتاحية: تنش شوری, تنش اکسیداتیو, گیاه دارویی آرتیشو, اسید سالیسیلیک و اسید جاسمویک,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ، قندهای محلول و پرولین در گیاه دارویی آرتیشو در سطوح مختلف تنش شوری تحقیقی در سال 1393 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام (ره) شهرری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید که عامل اول تنش شوری در چهار سطح 0, 25, 60, 95 میلی مولار، عامل دوم در دو سطح عدم مصرف و مصرف 0/7 میلی مولار سالیسیلیک اسید و عامل سوم عدم مصرف و مصرف 100 میکرو مولار جاسمونیک اسید در نظر گرفته شد . نتایج تحقیق نشان داد که هر سه اثر اصلی تنش شوری ، کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک بر میزان فعالیت آنزیم های مورد بررسی ، قندهای محلول و پرولین در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود به گونه ای که بر اثر اعمال تنش شوری میزان فعالیت آنزیم ها افزیش معنی داری نشان داد و بالاترین میزان فعالیت از تیمار اعمال تنش شوری با 95 میلی مولار کلرید سدیم و کمترین میزان مربوط به تیمار عدم اعمال تنش شوری بود . همچنین در شرایط کاربرد اسید سالیسیلیک و اسید جاسمونیک میزان فعالیت آنزیم ها ، محتوی قندهای محلول و پرولین افزایش یافت و از این طریق منجر به افزایش مقاومت گیاه دارویی آرتیشو به تنش شوری گردید .
_||_