تأثیر میزان مصرف بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم دیم (.Triticum aestivum L) در منطقه قزوین
الموضوعات : پژوهش های به زراعیسعید سیف زاده 1 , سیدعلیرضا ولدآبادی 2 , مجید اسماعیلی 3
1 - دانشیار
2 - دانشیار
3 - کارشناسی ارشد
الکلمات المفتاحية: عملکرد دانه, گندم, رقم, تراکم, بذر,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تأثیر میزان بذر بر عملکرد ارقام گندم دیم آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه ای خصوصی در روستای حصار ولیعصر (ع) شهرستان آوج در سال زراعی 1402-1401 اجرا شد . عامل های آزمایش شامل میزان مصرف بذر در 3 سطح 90 ، 120 و 150 کیلوگرم در هکتار و رقم در 3 سطح آذر-2، هشترود و صدرا بودند . برای بررسی صفات زراعی همزمان با برداشت محصول ، تعداد هشت بوته از هر کرت به صورت تصادفی انتخاب شدند ، انتخاب نمونه ها به گونه ای انجام شد که معرف واقعی کرت های مورد نظر باشند . نتایج بررسی نشان داد که میزان مصرف بذر بر صفات ، تعداد سنبله در بوته ، تعداد دانه در سنبله اصلی ، تعداد دانه در سنبله فرعی ، تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه گندم تأثیر معنی داری داشت . نتایج مقایسه میانگین اثرات ساده نشان داد ، بالاترین عملکرد دانه و شاخص برداشت مربوط به رقم آذر 2 و بیشترین عملکرد بیولوژیک مربوط به رقم آذر2 و رقم هشت رود بود . در تیمارهای میزان مصرف بذر بالاترین عملکرد بیولوژیک مربوط به میزان مصرف 150کیلوگرم بذر در هکتار بود و بیشترین عملکرد دانه و شاخص برداشت مربوط به میزان مصرف بذر 120 کیلوگرم در هکتار بود . مقایسه میانگین اثر متقابل میزان بذر و رقم تایید نمود که میزان 120 کیلوگرم در هکتار مصرف بذر در رقم آذر-2 با 1226 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را نسبت به کاربرد 90 کیلوگرم در هکتار در رقم صدرا با 839/3 کیلوگرم در هکتار به عنوان کمترین عملکرد دانه داشته داشت و افزایش عملکرد 31/56 درصدی را ایجاد نمود . در کلیه صفات مورد ارزیابی رقم آذر2 نسبت به سایر ارقام برتری نشان داد .
_||_