بررسی اثرات کودهای بیولوژیک نیتروژنه و فسفره برخصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی لوبیا قرمز در منطقه بروجرد
الموضوعات : پژوهش های به زراعیمریم زیوردار 1 , امین فرنیا 2 , علی خورگامی 3
1 - گروه کشاورزی
2 - گروه کشاورزی
3 - گروه کشاورزی
الکلمات المفتاحية: عملکرد, کود بیولوژیک, نیتروژن, فسفر, لوبیا,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک نیتروژنه و فسفره بر روی عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392 در مزرعه ای واقع در شهرستان بروجرد اجرا گردید. عامل های آزمایشی شامل استفاده از کود بیولوژیک نیتروژنه در 4 سطح (عدم مصرف، کود نیتروکسین، کود ریزوبیوم ویژه لوبیا و کود نیتروکارا) و کود فسفره در 3 سطح (عدم مصرف، بیوسوپرفسفات و بارور2) بود. یافته های تحقیق نشان داد که اثرمتقابل کاربرد کودهای بیولوژیک نیتروژنه و فسفره بر صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه درغلاف و همچنین اثر ساده کودبیولوژیک فسفره بر صفات وزن هزار دانه، تعداد غلاف در بوته و همچنین اثر ساده کود بیولوژیک نیتروژنه برصفات عملکرد اقتصادی در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید و اثر ساده کود فسفره بر عملکرد اقتصادی درسطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. اثرساده کودهای بیولوژیک نیتروژنه و فسفره و اثرات متقابل آن ها بر وزن هزار دانه و تعداد غلاف در بوته غیرمعنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داده که بیشترین عملکرد دانه لوبیا قرمز مربوط به کود بیولوژیک نیتروژنه (نیتروکارا) به مقدارkg/h 2/634 و بیشترین تعداد دانه درغلاف و تعداد غلاف در بوته مربوط به کود بیولوژیک نیتروژنه (نیتروکارا) به ترتیب با 7 دانه درغلاف و 33/19 غلاف دربوته بود. در مجموع کود بیولوژیک نیتروکارا بیشترین تاثیر مثبت را برعملکرد و اجزای عملکرد داشت و با مصرف آن می توان ضمن تولید پایدار محصول از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و مشکلات زیست محیطی ناشی از کاربرد آن ها جلوگیری نمود.
_||_