اثر مقادیر مصرف پتاسیم بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه دارویی خرفه .
الموضوعات : پژوهش های به زراعیمحمدرضا صالح آبادی 1 , محمد آرمین 2 , متین جامی معینی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی ، سبزوار، ایران
2 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
3 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران
الکلمات المفتاحية: گیاهان دارویی, تنش شوری, پتاسیم, خرفه,
ملخص المقالة :
در شرایط تنش شوری استفاده از مواد تعدیل کننده مانند کودهای حاوی پتاسیم میتواند اثرات منفی شوری بر عملکرد واجزای عملکرد گیاهان زراعی را کاهش دهد. به منظور بررسی اثر مقادیر مصرف پتاسیم بر کاهش اثرات تنش شوری درگیاه دارویی خرفه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامیواحد سبزوار در سال 1396به صورت گلدانی به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد بررسی مقدار مصرف پتاسیم ) 150 ،0و300کیلو گرم در هکتار پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم( و مقدار شوری ) 12 ، 9 ، 6 ، 0دسی زیمنس بر متر .( نتایجنشان داد که افزایش مقدار مصرف پتاسیم در شرایط تنش شوری سبب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد خرفه شد وبالاترین ارتفاع، تعداد شاخههای جانبی، تعداد گپسول در گیاه، تعداد دانه در کپسول، وزن خشک بوته، عملکرد دانه،مقدار پتاسیم و کمترین مقدار سدیم با مصرف 300کیلو گرم در هکتار به دست آمد. شوری 12دسی زیمنس بر مترسبب کاهش %57/02ارتقاع گیاه، % 55/75تعداد شاخههای جانبی، 37/27تعداد کپسول در بوته، 68/56تعداد دانه درکپسول، %67/57وزن هزار دانه، %71/01وزن خشک بوته، %47/21عملکرد دانه، %41/91مقدار پتاسیم و افزایش27/65% سدیم در مقایسه با شاهد شد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که تا شوری 9دسی زیمنس عملکرد دانه خرفه ازنظر آماری تحت تأثیر قرار نگرفت و مصرف 300کیلوگرم در هکتار درکاهش اثرات تنش شوری مناسبتر بود
_||_