تحلیل جامعه شناختی حضور زنان در ورزشگاه ها با تاکید بر روحیه وندالیستی
الموضوعات : علوم ورزشسجاد قدمی 1 , بهرام قدیمی 2 , فریبا مددی 3
1 - دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 - دانشیار، گروه جامعه شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
3 - دانشجوی دکتری تخصصی جامعه شناسی ورزشی، گروه جامعه شناسی و علوم اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: ورزش, استادیوم های ورزشی, تماشاگران, زنان, وندالیسم,
ملخص المقالة :
این تحقیق از لحاظ هدف یک پژوهش کاربردی و به لحاظ روش اجرایی از نوع تحقیقات توصیفی – تحلیلی میباشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه هواداران (مردان و زنان) باشگاه فوتبال پرسپولیس تهران تشکیل میدهند که تعداد 20 نفر از اعضا باشگاه و سازمان لیگ و نیروهای انتظامی که به صورت مستقیم درگیر بحث حضور زنان در ورزشگاهها بودند به عنوان نمونه آماری مرحله اول (تکنیک دلفی) بهصورت نمونهگیری هدفمند و 384 نفر در مرحله دوم (بخش پرسشنامه) بهصورت نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. براساس نتایج آزمون ضریب توافق، میزان توافق در راند اول دلفی عدد قابلقبول و برابر با 79/0 بود و در راند دوم این مقدار تغییر چندانی نکرده و برابر 81/0شد. لذا با توجه به اشباع نظری تصمیم به قطع راندهای دلفی گرفته شد. پرسشنامه بدست آمده از تکنیک دلفی پس از تعیین روایی صوری (10 نفر از اساتید جامعه شناسی و مدیریت ورزشی تعیین شدند) و روایی محتوا (بالاتر از 61/0) و پایایی ابزار ( با آزمون آلفای کرونباخ، 92/0) و روایی سازه (با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی، 51/0 گزارش شد) در بین نمونه آماری بخش شد. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و در آمار استنباطی، از تحلیل عاملی اکتشافی و برای آزمون فرضیات از معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار (AMOS) استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان داد که عوامل فرهنگی – اجتماعی، مدیریتی، امنیتی، سیاسی و زیرساختی بر حضور زنان در ورزشگاهها تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین نتایج نشان داد که حضور زنان در ورزشگاه بر روحیه وندالیستی تاثیری منفی و معناداری دارد.