مقایسه تاثیر کودهای زیستی و دامی برخصوصیات زراعی گیاه دارویی مریم گلی
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرسید جواد مرعشی 1 , یوسف نیکنژاد 2 , هرمز فلاح آملی 3 , جابر مهدینیا افرا 4
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل- ایران
2 - - استادیار و مدیر قطب گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل- ایران
3 - - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل - ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
الکلمات المفتاحية: کود دامی, باکتریهای محرک رشد, مریم گلی, حجم تاج پوشش,
ملخص المقالة :
به منظور مطالعه اثر کود مرغی و باکتری های محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی مریم گلی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 بین درختان باغ مرکبات با ارتفاع 11 متر از سطح دریا به اجرا شد. عامل اول در سه سطح شامل: کود مرغی سه تن در هکتار، شش تن در هکتار، شاهد. عامل دوم در چهار سطح شامل: آزوسپیریلوم، سودوموناس، آزوسپیریلوم+ سودوموناس و شاهد بود. استفاده از کود مرغی و باکتری محرک رشد اثر معنی دار بر افزایش حجم تاج پوشش، ارتفاع بوته، حجم ریشه ، طول برگ، عرض برگ گذاشت. اثر متقابل کود زیستی و آلی نیز به جز بر حجم تاج پوشش و حجم ریشه تاثیر مثبت و معنی داری بر سایر صفات داشت. بر اساس نتایج اثرات متقابل بیش ترین حجم تاج پوشش، ارتفاع بوته، حجم ریشه، طول برگ، عرض برگ در ترکیب دو باکتری همراه با کاربرد شش تن کود به ترتیب با متوسط 33/64 سانتی متر، 40/58 سانتی متر، 73/64 میلی لیتر، 86/6 سانتی متر، 2 سانتی متر و کم ترین مقدار این صفات در حالت عدم مصرف کود مرغی و بدون استفاده از کود زیستی به ترتیب با میانگین 41 سانتی متر، 06/35 سانتی متر، 36/25 میلی لیتر، 13/4 سانتی متر، 16/1 سانتی مترحاصل شد. نتایج نشان داد مصرف کود زیستی به همراه کود دامی باعث افزایش بهبود خصوصیات مرفولوژیک گیاه دارویی مریم گلی در منطقه گردید.
_||_